Hopp til innhold

Gråt da hun møtte kronprinsen

Maria Dahlen ble både overrasket og rørt da kronprins Haakon tok seg tid til å slå av en prat med henne under deres opphold i Folldal.

Kronprins Haakon og Marit Dahlen
Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

– Jeg husker ikke så mye av hva han sa til meg, men det var veldig koselig, sier Marit Dahlen.

Hun og datteren Eldri Dahlen hadde spontant bestemt seg for å ta en titt på kronprinsparet mens de var i bygda, og sto på rett sted til rett tid da kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit kom ut etter å ha spist lunsj.

– Det kom noen tårer, det gjorde det. Det var rørende at han tok seg tid til å snakke med meg, sier hun.

Fikk høre om Folldals gruvehistorie

Fylkesturen til Hedmark er en del av kronprinsparets 10-års bryllupsjubileum. I løpet av to dager skal de besøke Folldal og Stor-Elvdal kommuner.

Folldal var først ut og selv om mørke regnskyer truet med å legge en demper på besøket, stakk sola fram da kronprinsparet ankom Folldal gruver mandag ettermiddag.

Video Kronprinsparet i Folldal

VIDEO: Kronprinsparet ankommer Folldal. Foto: Helle Therese Kongsrud.

Kronpinsen og kronprinsessen ble tatt med inn i Gruvekroa for å få servert lunsj og for å få høre litt om Folldals gruvehistorie.

– Jeg er imponert over at gruvehistorien er så godt bevart. At det som en gang var et eget samfunn her i kommunen fortsatt tas vare på, sa kronprins Haakon i sin tale etter lunsjen.

Spente blomsterbarn

Marte Frankmoen Tveråen og Eivind Bjørnebakken Eide
Foto: Helle Therese Kongsrud

Marte Frankmoen Tveråen og Eivind Bjørnebakken Eide var blomsterbarn og venta spent ved gruveinngangen i dag.

Kronprinsesse Mette-Marit får blomster av Eivind Bjørnebakken Eide
Foto: Lise Åserud / Scanpix

Marte fylte åtte år i dag og syntes nok at det å få overrekke blomster til kronprinsparet var en fin måte å feire dagen på.

– Det var veldig gøy å få snakke med dem, sa de to etter å ha hilst på de kongelige.

Skoleelevene fremførte skuespill

Elever fra Folldal skole hadde øvd hardt for å sette sammen en forestilling bygd på Folldals historie for kronprinsparet.

Kronprinsbesøket i Folldal

Elever fra Folldal skole underholdt kronprinsparet.

Foto: Helle Therese Kongsrud

Bygdagutten og Verketsgutten byttet matpakke i ett innslag, Malmkjørervisa ble sunget av utslitte «gruvearbeidere» og Ved rondane ble framført av Folldal skolekorps og Folldal Janitarkorps. Og alt til kronprinsparets fornøyelse.

Kronprinsparet i Folldal

Kronprinsparet koste seg med forestillingen til skolebarna i Folldal.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Turen gikk så videre til Frankmotunet, som er en del at Tyrilistiftelsen, der kronprinsen blant annet skal få tørke støv av ferdighetene som hundekjører.

– Jeg fikk prøve å stå på en hundeslede under Finnmarksløpet for et par år siden. Jeg fikk det ikke helt til da, men gleder meg til å prøve igjen, sa kronprinsen i sin tale.

Geitene er klare

Tirsdag er det seterturisme og utmarksnæring som står på programmet for kronprinsparet. En flokk på omkring 130 geiter skal ut på vandring sammen med kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit.

– Jeg håper at det kan bli søkelys på setre og Østerdalen. Det er moro å vise dem hva vi holder på med, sier Ellen Marie Tangen som sammen med ektemannen Hans Bondal eier geiteflokken som skal drives til fjells.

Flere saker fra Innlandet