Hopp til innhold

Blendahvite kommunestyrer

Sju prosent av innbyggerne i Hedmark og Oppland har innvandrerbakgrunn, men har bare to prosent av plassene i kommunestyrene. Det er langt lavere enn i mange andre fylker.

Jon Helge Lesjø

- Få med innvandrerbakgrunn i kommunestyrene kan være et demokratisk problem, sier NRKs valgekspert, Jon Helge Lesjø.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Slik det har vært til nå, har kommunestyrene i Hedmark og Oppland vært blenda-hvite. De som har innvandrerbakgrunn, har hatt få stemmer i lokalpolitikken.

– Uheldig. Det kan være et demokratisk problem, sier NRKs valgekspert Jon Helge Lesjø.

– Spennende

Mevlida Grabovica fra Stange er en av de politikerne NRK har trukket fram i sommer i reportasjeserien om ildsjeler i lokalpolitikken . Grabovica er opprinnelig fra Sarajevo i Bosnia, og kom til Norge som politisk flytktning. Hun har vært en aktiv kommunstyrerepresentant i Stange i fire år.

– Det er spennende. Dere har et veldig bra demokrati. Man kan si hva man mener og kjempe for det, sier hun.

– Demokratisk problem

Men det er ikke mange som Gravovica i kommunstyrene i Hedmark og Oppland. Mens cirka sju prosent er innvandrere eller har innvandrerbakgrunn i befolkningen i våre to fylker, har bare to prosent av de folkevalgte en slik bakgrunn i kommunestyreperioden som nå går mot slutten.

Dovre kommunestyre

Bare to prosent av kommunestyrerepresentantene i Hedmark og Oppland har innvandrerbakgrunn. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Ivar Arne Nordrum / NRK

– Ut fra ønske om at kommunestyrene skal være mest mulig representative, er det klart at det er uheldig, sier Jon Helge Lesjø ved Høgskolen i Lillehammer, som er NRKs valgekspert.

Lavere i Innlandet

Representasjonen i kommunstyrene i Innlandet er langt lavere enn i en del andre fylker, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Mens de med innvandrerbakgrunn er underrepresentert i Hedmark og Oppland, er de overrepresentert i Oslo-området:

– I Oslo, Drammen og Lørenskog er de overrepresentert i forhold til befolkningen. Det betyr at tetthet av innvandrere øker det politiske engasjementet og den politiske representasjonen. Hvis de blir flere, vil de selv bli flinkere til å organisere seg for å få fram kandidater, og det tror jeg er det viktigste. Og så har det selvfølgelig noe å gjøre med de politiske partienes vilje, oppfinnsomhet og måte å arbeide på, for å få disse gruppene med, også i vår region.

Flere?

Men i Statistisk Sentralbyrås oversikt over listekandidater til høstens valg, er bildet et noe annet. Sju prosent av kandidatene har ikke-norsk bakgrunn. Men Lesjø sier det gjenstår å se om det blir flere representanter.

– Like viktig som det, er hvor de står på listene. Om det er mange som står på topp-plasser slik at de kan komme inn, og om velgerne vil rette på listene slik at de favoriserer representanter også fra innvandrerbefolkningen og ikke bare etnisk norske.

Flere saker fra Innlandet