Hopp til innhold

– Denne saken vil ta lang tid

Det kan ta flere måneder før en eventuell tiltale er klar i saken mot Vågå-ordfører Rune Øygard.

Lars Rune Ringvik, politiadvokat i Gudbrandsdalen politidistrikt

Lars Rune Ringvik har ingen tro på at den foreløpige fristen på to uker blir overholdt.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Ordføreren er siktet for å ha hatt seksuell omgang med en mindreårig jente.

Etter planen skal det nye kommunestyret i Vågå konstitueres den 18. oktober, men nå skaper etterforskningen av Øygard, som har vært ordfører i kommunen de siste 16 årene, problemer:

– I utgangspunktet tar slike saker lang tid å etterforske. Erfaringsmessig er det også slik at særlig avhør kan være tidkrevende. De trenger både nøye forberedelse og planlegging, så det er nok slik at spørsmålet om tiltale ikke vil bli avgjort før nærmere jul, sier politiadvokat og påtaleansvarlig Lars Rune Ringvik ved Gudbrandsdal politidistrikt.

Det ble sagt at etterforskningen kunne bli ferdig på to uker, altså før det nye kommunestyret skal settes. Det fnyser Ringvik av:

– Den fristen på to uker, den blir overskredet.

Hans Seierstad

Hans Seierstad er ordfører Østre Toten og leder for Kommunenes sentralforbund i Oppland.

Foto: Torvild Sveen

– Må kunne gjøre jobben

Dermed er det duket for politisk forvirring i Vågå kommune, til tross for at Arbeiderpartiet gjorde rent bord i valget. Varaordfører Astrid Sveen Løkken har foreløpig tatt over ordførerklubba, men hun innrømmer at hun ikke akkurat var klar for dette:

– En slik situasjon var jeg ikke forberedt på. Som varaordfører må du regne med å stille opp, men dette hadde jeg ikke sett for meg, sier hun.

Det er vanskelig å finne noen etablert praksis i spesielle saker som denne, men det begynner å haste for Vågå kommune å finne en løsning. Hans Seierstad, leder i Kommunenes sentralforbund i Oppland, mener det er viktig at de folkevalgte er i stand til å gjøre jobben de er satt til å utføre:

– Når man har hatt et valg er det navngitte personer som har kommet inn i kommunestyret for å gjøre en jobb. Da må man ta høyde for at de personene faktisk kan komme inn å gjøre den jobben.

Han understreker at han kun kommenterer saken på et generelt grunnlag.

– Hvis man blir dømt for noe er det klart at den saken må komme opp og drøftes. Men det blir jo som sagt et spørsmål om hvordan saken ender, og om det eventuelt blir avsagt en dom.

Rune Øygard

Rune Øygard har vært ordfører i Vågå i 16 år. Han stiller seg uforstående til anklagene mot ham.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

– Viktig å gå i seg selv

Altså er det nærliggende å anta at konstitueringen av kommunestyret, saken tatt i betraktning, gå som normalt. Og med tanke på den politiske organiseringen videre, har Seierstad følgende råd å komme med:

– Jeg vil si som filosofen Øyvind Kvalnes: "Her er det en porsjon jus, en porsjon moral, en porsjon omdømme og en porsjon etikk." Her må man gjøre en samlet vurdering på hvordan man best skal ta vare på kommunens innbyggere mens denne saken er oppe.

Seierstad oppfordrer også alle til å gå i seg selv og tenke seg godt om før de tar en avgjørelse om hvor de står i saken:

– Øygard skal være en ledende politiker i denne kommunen. Derfor tror jeg det er viktig at hver enkelt spør seg: hva er best for min kommue? Hva er den beste løsningen for å utføre kommunens oppgaver mens etterforskningen pågår?

Flere saker fra Innlandet