Hopp til innhold

– Flommen har vært en økonomisk ruin for oss

Familien Haugalien i Nord-Fron har snart betalt en million i egenandel etter flommen. Deler av gården ble skylt bort, og fortsatt har de ikke fått ei krone i hjelp fra staten.

Video Tar opp private lån etter flommen

Tar opp private lån etter flommen

Flommen i pinsa har endret tilværelsen for mange husstander og familier i Innlandet, særlig i Gudbrandsdalen. Hos familien Haugalien litt nord for Kvam er det riktignok gjestfrihet, men alvoret ligger ikke langt unna.

– Det er uvissheten som tar knekken på oss. Livet kunne vært mye enklere om vi hadde visst at det skulle bli slik for lenge siden, sier Anne-Kari Haugalien.

Mye gjenstår

I løpet av noen timer den 10. juni ble deler av generasjonsgarden ødelagt av ras og 23 dyr mistet livet. Sårene ved garden er fortsatt enorme.

– Det regna og regna. Så kom det første raset og traff huset, som tok med seg dyra og alt av redskaper, sier Steinar Haugalien.

Hittil har de ikke fått ei krone i hjelp fra staten til opprydding og sikring av garden. Haugalien har selv måtte låne en halv million kroner for betale opprydding. Og ennå gjenstår sikring av garden til millioner av kroner.

Dette er kroken på døra for oss

Steinar Haugalien

– Dette var ikke lovnaden

Nå reagerer både de og lensmannen i Midt-Gudbrandsdalen på treghet og uklarhet i erstatningsoppgjøret.

– Det er ikke slik samfunnet skal være og slik var ikke de politiske signalene etter flommen. Dette burde vært unntakstilstand med fokus på å gjøre en jobb, og ikke regelverk. Det blir helt feil menneskelig sett og det er for mange skjebner her til at dette er akseptabelt, sier lensmann Jan-Erik Rundsveen.

– Vi begynner å nærme oss en million i egenandel nå for å sikre gården, det betyr kroken på døra for oss. Vi har ikke mottatt ei krone i hjelp og har tatt opp en halv million i lån. Dette er tungt for oss på alle måter, sier Steinar Haugalien.

(Saken fortsetter under bildet)

Haugalien flom

Ødeleggelsene etter flommen er fortsatt store.

Foto: Geir Randby / NRK

Vanskelig jobb

Regiondirektør i Norges Vassdrags- og energidirektorat, Svein Nordvi, er delvis enig i kritikken.

– Ja, jeg kan delvis være enig i den. Men det er ulike ordninger som skal være med å rette opp her. Vi har en bidragsordning hvor vi skal forebygge og rydde opp, og i dette aktuelle tilfellet her har vi faktisk gjort det. I løpet av juli gjorde vi et krisetiltak på denne gården som skal fungere til vi får på plass en permanent løsning, sier han.

Men er det greit at det tar så lang tid?

Vi har 200 skader i Gudbrandsdalen, lite ressurser og ting tar tid. I tillegg til det må vi samarbeide med andre offentlige myndigheter, sier Nordvi.

Nordvi sier videre han er fornøyd med den jobben NVE har gjort hos familien Haugalien. Nettopp fordi de har fått inn et krisetiltak. Men han har forståelse for at situasjonen er vanskelig for mange.

– Det er mange vi ennå ikke har kommet til og jeg skjønner at man blir utålmodig, sier han.

Flere saker fra Innlandet