Hopp til innhold

Utøya preget årsmøtets første dag

AUF Oppland slet organisatorisk før 22. juli, og hadde få påmeldte til Utøya. – Jeg tror det er en mening med alt, sier leder Inger Marie Vaag Endrerud.

AUF Oppland sitt første årsmøte siden 22.07.

AUF Oppland har hatt en sterk medlemsvekst i 2011. I dag hadde de sitt første årsmøte siden 22. juli.

Foto: Jørn Nordli / NRK

Oppland AUF-leder Inger Marie vaag Endrerud

AUF-leder Inger Marie Vaag Endrerud hyllet engasjementet da årsmøtet startet i dag.

Foto: Jørn Nordli / NRK

I dag hadde de sitt første årsmøte etter terrortragedien 22. juli. Medlemstallene i Oppland økte i 2011 fra 532 til 708, og nå smiler AUF-lederen.

– 2011 har vært svært vanskelig for oss, men vi merker likevel også at vi de siste fire månedene av 2011 hadde en formidabel vekst i medlemstall, i aktiviteter i lokallag og i fylkeslaget generelt. Vi setter veldig pris på det engasjementet som har funnet veien til AUF Oppland, sier Endrerud, som i går sa til NRK at hun håper at denne medlemsveksten vil gi større gjennomslag.

På landsbasis økte medlemstallene med over 4000 nye medlemmer – fra 9600 til 13 900.

– Vi har fått medlemmer med engasjement. Nye medlemmer i alle aldre som har bestemt at de vil bruke stemmen sin til noe. Vi er utrolig takknemlige for at vi har fått så mange flere med på laget, sier Endrerud.

Ga ros

Årsmøtet ble avholdt i Hunndalen i Gjøvik. I talen til medlemmene roste Endrerud ungdomsbevegelsen.

– Dere er ungdommen. Dere skal forsvare arbeiderbevegelsens verdier og begrepene om frihet, likhet og solidaritet, sa hun.

Talen var naturligvis preget av de grusomme hendelsene på Utøya i sommer. 23 AUF-ere fra oppland var påmeldt til den årlige sommerleiren.

– 2011 ble et spesielt år for AUF. Fredag 22. juli var vi 16 fra Oppland på Utøya. 14 kom tilbake. Ida Beathe Rogne og Even Flugstad Malmdal døde den dagen, sa AUF-lederen.

Slet med mobilisering

Så sang de fremmøtte Nordahl Griegs «Til ungdommen» som trøstet hele nasjonen etter terrorangrepene i sommer.

I sorgen etter tragedien legger ikke Endrerud skjul på at organisasjonen nå er styrket. Hun peker på 2011, før 22. juli, som et godt år politisk – men det manglet noe.

– Før 22. juli fikk vi gjennomslag for mage saker, men organisatorisk slet vi litt. Fylkesstyret var aktivt, men vi hadde problemer med å mobilisere det menige medlem til å komme på møter, sier hun.

Hun mener det rett og slett må ha vært en mening med det.

– Jeg tror det er en mening med alt, og det var en mening med at vi ikke var 40 AUF-ere fra Oppland på Utøya i år, sier Endrerud.

Diskuterer Raufoss våpenfabrikk

Nå er det imidlertid politikk som står på planen under helgas årsmøte. Endrerud mener 22. juli foreløpig ikke har hatt stor påvirkning på politiske saker for AUF Oppland. Helga skal imidlertid ungdomsbevegelsen finne ut hva slags saker som de vil sette på dagsorden. Surrogati, forbud mot omskjæring, EU, norsk våpeneksport, Farc-geriljaen i Colombia, togutbygging og høyhastighetsbaner skal debatteres.

Et forslag til en uttalelse går ut på å legge ned Raufoss våpenfabrikk. Forbud mot våpeneksport og komponenter til våpen skal i så fall iverksettes.

– AUF har ikke noen offisiell mening om dette ennå. Debatten vil vise hva uttalelsen leder til, sier Endrerud.

AUF med sitt første årsmøte siden 22.07.
Foto: Jørn Nordli / NRK
AuF sitt første årsmøte siden 22.07.
AUF sitt første årsmøte siden 22.07.
Foto: Jørn Nordli / NRK