Hopp til innhold

Sabotasje var menneskelig svikt

Det man trodde var sabotasje mot to vogntog på riksvei 3 i Østerdalen, var menneskelig svikt. Det viser seg å være ett og samme vogntog som mistet hengeren to ganger fordi den ikke var festet godt nok.

Vogntog i fart

Lensmann Janche Røed sier 'sabotasje' var menneskelig svikt.

Foto: Halvor Mykleby / NRK

– Snø og is kan være årsaken til at hengeren på det nederlandske vogntoget ikke ble festet godt nok og løsnet, sier lensmann i Rendalen, Janche Røed.

Politiet har fryktet at noen drev med livsfarlig sabotasje mot utenlandske vogntog, og fire eller fem skal ha mistet hengeren i fart på riksvei 3 den senere tida.

– Sjåførens egen feil


– Et nytt vitne har fortalt at hengeren ikke ble festet godt nok da trekkvogna, som kom nordfra, var på Hanestad. Bilen hadde bare kjørt 100 meter da den mistet hengeren. Vitnet er selv yrkessjåfør og mener sjåføren ikke forvisset seg om at hengeren var fest godt nok, og at det var årsaken. Han har også fortalt at det var den samme trekkvogna som mistet hengeren på Koppang, lenger sør, sier lensmann Janche Røed.

– Betyr dette at mistanken om sabotasje er borte?

– Ut fra den observasjonen det nevnte vitnet har gjort, så kan det tyde på menneskelig svikt, at sjåføren ikke har forvisset seg om at hengeren var festet godt nok.

Politiet har ikke fått kontakt med sjåføren som kjørte det nederlandske vogntoget.

Vet ikke om flere

Nå er altså to av de påståtte "sabotasjeforsøkener" oppklart som menneskelig svikt.

Hva så med de to-tre andre påståtte "sabotasjeforsøkene" .

Lensmann Janche Røed sier politiet ikke har noen opplysninger som tilsier sabotasje, og at noe ulovlig har skjedd.

Ingen sjåfører eller transportfirmaer har meldt fra om at de har mistet hengeren fra trekkvogna, ingen redningsselskaper har meldt at de har hatt oppdrag med å berge tilhengere biler har mistet på den trafikkerte riksveien. Heller ikke andre trafikanter har varslet at de har sett noen miste tilhengere i fart på riksveien.

– Nå lar vi saken ligge inntil vi eventuelt får flere opplysninger, sierb lensmann Janche Røed.