Hopp til innhold

LO-leder kritisk til storsykehus

LO-leder i Gjøvik, Størk Hansen, mener at forslaget om et storsykehus ved Mjøsbrua ikke er det beste for innbyggerne.

Gjøvik sykehus

Sykehusdirektøren vil legge ned sykehusene i Gjøvik (bildet), Hamar og Lillehammer. – Det er meningsløst, mener LO-leder i Gjøvik, Størk Hansen.

Foto: Dag Kessel / NRK

Sykehusdirektør Morten Lang-Ree la i dag fram flere forslag til sykehusstruktur i Hedmark og Oppland.

Han foretrekker selv et stort sykehus for Mjøs-regionen, og vil legge ned sykehusene i Gjøvik, Hamar og Lillehammer.

Kongsvinger og Tynset holdes utenfor prosessen, mens Elverum får beholde noen av sine tjenester. Dette er i tråd med det Brukerutvalget i Sykehuset Innlandet ønsker.

– Helt meningsløst

Men LO-leder i Gjøvik, Størk Hansen, er kritisk til forslaget.

– Det er akkurat som forventet. De har ønsket storsykehus hele tiden. De har rekonstruert planen sin, og nå legger de frem forslaget. Det er helt meningsløst, sier Hansen.

Sykehuset i Elverum

Sykehuset i Elverum.

Foto: Tore Meek / Scanpix

Kampen for å beholde sykehus i sin kommune handler like mye om arbeidsplasser, som hva er best for pasienten, mener han.

– Det er en sløsing med samfunnets ressurser som er uten sidestykke. Her sitter vi med dette selvbestaltede styret, som skal bestemme infrastrukturen i Innlandet de neste 20 årene. Det er helt galskap.

LO-leder Hansen mener politikerne i Oppland har gjort en for dårlig jobb, og maner nå politikerne til kamp.

– Hvis ikke politikere i Oppland tar rev i seilene, og virkelig begynner å engasjere seg så har de tapt absolutt alt. Det politiske miljøet har så langt vært helt evneveike. Jeg fatter ikke at det går an å ta så lett på så store oppgaver, sier Størk Hansen.

– Tenner kruttet til en gedigen kamp

Også ordfører i Elverum, Erik Hanstad, er misfornøyd med forslaget til sykehusdirektøren selv om han ikke er overrasket.

– Dette har ligget i kortene lenge. Det som er overraskende er fortsettelsen av dette her, at det ser ut som det er et ønske om å legge ned Lillehammer og Gjøvik, og i stor grad legge ned det som ligger i Elverum. Det synes jeg er dramatisk, sier Erik Hanstad til NRK.

– Hvorfor mener du at det er dramatisk?

– Det er i utakt med politiske føringer vi har fått tidligere om at det ikke skal legges ned sykehus. Dette er langt over det vi har kunnet forestille oss av løsning. Jeg tror vi tenner kruttet til en gedigen kamp på kryss og tvers av både fylkesgrenser og kommunegrenser med dette forslaget.

Ordfører Erik Hanstad i Elverum

Ordfører i Elverum, Erik Hanstad, er overrasket over at sykehusdirektøren foreslår nedleggelse av sykehus.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Flere saker fra Innlandet