Hopp til innhold

– Usexy landbruksmelding

Den er usexy. Den er gammeldags. Den tar ikke norske bønder på alvor. Næringskomiteens medlem fra Hedmark Per Roar Bredvold slakter landbruksmeldingen.

Kuer sliter under strømstansen

Per Roar Bredvold fra Frp slakter Landbruksmeldingen.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Tirsdag la næringskomiteen frem sin innstilling til Landbruksmeldingen, og komiteens medlem Per Roar Bredvold fra Fremskrittspartiet er ikke fornøyd.

Per Roar Bredvold

Per Roar Bredvold (Frp).

Foto: Stortinget

– En usexy landbruksmelding. Det er nok ikke mange som hopper i taket nå.

Ikke et bredt forlik

Det store spørsmålet var om Regjeringen klarte å samle flere partier bak sin "langtidplan" for jordbruket. Dess flere partier som står bak – jo stødigere står den gjennom de neste stortingsperiodene.

Sist fredag brøt Kristelig Folkeparti ut av forhandlingene, og tirsdag står Regjeringspartiene nå alene, men har likevel flertall.

Mer matproduksjon er sexy

Bredvold mener innstillingen er for lite konkret.

– De vil ha økt inntekt, økt matproduksjon og tiltak mot nedbygging av matjord. Men det står ingenting om hvordan. Sum summarum er dette en melding med mange fine ord og lite handling.

Trygve Slagsvold Vedum fra Senterpartiet forstår ikke kritikken fra Bredvold.

Trygve Slagsvold Vedum

Trygve Magnus Vedum (Sp).

Foto: Stortinget

– Det er helt urimelig å si at vårt hovedmål om å produsere 20 % mer mat er usexy.

Derfor mener Vedum at innstillingen absolutt er konkret.

I tillegg til hovedmålet på 20 % skal Regjeringen også ha et sterkt tollvern og bruke mer budsjettpenger på landbruk.

– Trist

Landbruksmeldingen skal nå opp til politisk behandling i Stortinget 12. april, og ettersom regjeringspartiene har flertall blir det ingen endringer.

Det er trist mener Bredvold.

– Landbruksmeldingen viser at politikken Regjeringen fører ikke henger med på utviklingen i landbruket. Den tar dessverre ikke den norske bonden på alvor.

– Det jo morsomt at Frp i årets statsbudsjett foreslo å halvere budsjettoverføringene til bøndene. Det betyr jo nedleggelse av norsk landbruk, så dette blir bare tomme ord og billige politiske poeng, sier Vedum.