Hopp til innhold

Fullbooket med ferierende katter

Skrekkhistorier om folk som dumper katter når de reiser på ferie, er en gjenganger hver sommer. Men stadig flere betaler for at pus skal ha det bra mens de er på ferie.

Katt på ferie

Denne pusen er en av 15 katter som ferierer på kattepensjonat i Hamar i sommer.

Foto: Anette Strand Sletmoen / NRK

Ida Arlien og Karamell

Dyrepleier Ida Arnlien holder katten Karamell, som skal omplasseres.

Foto: Anette Strand Sletmoen / NRK

– Folk ringer allerede helt på starten av nyåret for å booke plass til pus om sommeren. Vi er allerede fullbooket i fellesferien, forteller dyrepleier Ida Arlien ved Vet Sentrum kattepensjonat i Hamar.

Skrekkhistorier om folk som dumper katter og dyr når de reiser på ferie, er en gjenganger hver sommer.

Kattepensjonatet på Hamar har plass til 15 katter, og sommeren er høysesong for ferierende firebeinte. Ida Arlien sier det er et godt tegn at kenneler og pensjonater fylles før ferien

– Det er flott at folk sender kattene sine til pensjonater i stedet for å bare reise fra dem, sier Arlien.

Antall eierløse katter øker hver sommer

Men det er ikke bare høysesong for ferierende katter ved Vet Sentrum kattepensjonat. Antallet tilsynelatende eierløse katter kommer også i større grad til pensjonatet om sommeren.

Marsvin i bymarka

Dette marsvinet ble funnet forfrosset og forlatt i marka utenfor Trondheim.

Foto: Eva Laukøy / NRK

Arlien forteller at de også tar inn katter til omplassering, så lenge de har plass til å huse dem

– Så lenge vi har mulighet tar vi imot omplasseringskatter. Her kan vi ha tre katter om gangen til omplassering. Vi tar en symbolsk sum for katten når vi finner et nytt hjem til den, men da er katten ferdig sterilisert, vaksinert, id-merket og undersøkt av veterinær når den hentes.

Er dyreeiere for sløve til å ta ansvar for kjæledyrene sine?

Ja, det vil jeg si. Jeg tror det kan ha blitt bedre de siste årene, men vi har fortsatt lang vei å gå, spesielt med tanke på katter. Man tar kanskje ikke like stort ansvar for en katt man har fått gratis av naboen fremfor en valp som gjerne koster en del penger, undrer Arnlien.

Hun ber spesielt foreldre tenke seg om flere ganger før de går til anskaffelse av kjæledyr til barna sine

– Barn tenker gjerne ikke like nøye over alt ansvaret og arbeidet som følger med å ha et kjæledyr. Det er gjerne foreldrene som blir sittende med jobben, og da bør de tenke over hvor mye tid de selv har til å ta seg av et dyr, sier Arnlien.