Hopp til innhold

Eldre spores med GPS

På det nye Skotterudtunet omsorgsenter i Eidskog, får beboerne tilbud om å la seg overvåke av ny teknologi.

På det nyåpnede Skotterudtunet omsorgssenter i Eidskog, får beboerne tilbud om å la seg overvåke av ny teknologi.

Eldre overvåkes via GPS

I tillegg til en flunkende ny leilighet kan de 26 beboerne også få tilbud om å bli overvåket av en brikke de fester rund armen.

– Jeg føler meg mye tryggere nå og tenker ikke på noen ting når jeg legger meg på kvelden, forteller Asbjørg Bråthen, som er en av beboerne.

Hvis Asbjørg går mer enn førti meter fra omsorgssenteret begynner en alarm og pipe, og de ansatte kan lett finne igjen den som er på villspor.

– Det er med og bidrar til at hverdagen for oss som jobber her blir enklere, samtidig som de som bor her får en ekstra trygghet. Vi får en alarm, og vi har muligheten til å respondere på kort tid, sier leder på omsorgssenteret Ida Bakke.

– Er jo overvåket likevell

Ordfører i Eidskog Knut Gustav Woie kan fortelle at de ikke gjør dette for å spare penger, men for å lage best mulig tilbud for de eldre i kommunen. Men er ordføreren villig til å la seg selv spore?

– Jeg er vel litt skeptisk i utgangspunktet, men jeg tror at hvis jeg får et bedre velferdstilbud, større frihet, og de pårørende blir tryggere, er det helt greit for meg. Jeg blir jo overvåket i dag med mobilen og andre dipedutter uansett, så hvorfor ikke.

Eldrerådet er også positive til å feste GPS på beboerne på Skotterudtunet.

– Jeg liker ikke å si overvåking, for det er det ingen som er interessert i å misbruke denne brikka. Det er en trygghet å bruke denne, og det er jo det vi ønsker at alle skal føle, sier Kåre Delviken i Eldrerådet.

Flere saker fra Innlandet