Hopp til innhold

Budeia på Høvringen

I en matvarebutikk på Høvringen henger det et bilde. På bildet kan man se ei ung budeie utenfor en seter. Budeia heter Marit Berget og er nå 70 år gammel.

På bildet er Marit 15 år gammel, altså er det rundt 55 år siden bildet ble tatt en sommerdag på Høvringen. Bare 5 år før Rondane ble nasjonalpark. I dag har hun blitt 70 år gammel og drar ofte opp til Høvringen og setra hun den gangen ble fotografert utenfor.

Det var fotograf Normann som var i fjellheimen for å finne nye postkortmotiver denne dagen. På Den Norske Fjellskolen fikk han øye på unge Marit som serverte. Som servitør i fjellet hadde Marit på seg bunad, dette ga Normann ideen om budeiebildet ved setra.

Marit som egentlig ikke var ei budeie, viste seg å være redd for kyr. Og nyskjerrige som bare dyr kan være kom de bort til Marit, som da insisterte på å stå utenfor gjerdet. Derfor står hun og og en mørk ku og stirrer på hverandre, med et gjerde trygt plassert mellom seg.

55 år etter stiller Marit igjen opp i bunad for fotografen. I dag er gjerdet flyttet, den gamle setra revet og kyrne borte.

Se video fra refotograferingen her:

Reporter og Marit Berget inne i Berget seter og prater om det gamle bildet. Refotografering av Marit på samme sted i dag. Det gamle og det nye bildet. Marit Berget på Fjellskolen sammen med mor og datter Vigerust, de ser i gammelt fotoalbum, prater om gamle dager. Innklipp gamla fotografi. Intervju Dagfrid Vigerust og Torill Vigerust. Refotografering av de tre på gammelt steinbord. Gammelt og nytt bilde ved siden av hverandre.

Budeia på Høvringen

I anledning feiringen av at det er 50 år siden rondane nasjonalpark ble opprettet, inviterer vi dere til å fortelle deres egne historier fra Rondane. Få mer informasjon om prosjektet her.

Flere saker fra Innlandet