Hopp til innhold

Rumener mistenkt for omfattende tyveriraid i Hardanger

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Mannen i 30-årene ble tatt på fersken i Evje i oktober. – Vi tror han kan knyttes til 12-15 forhold bare i Hardanger, sier politioverbetjent Bjørn Inge Aarsand.

Syv av innbruddene fant sted i samme gate i Eidfjord om natten lørdag 15. september. Hendelsen fikk stor oppmerksomhet i Bergens Tidendes serie om politiets prioriteringer og ressursbruk, fordi politiet ikke rykket ut.

Bjørn Inge Aarsand

OPPKLARING: Bjørn Inge Aarsand ved Hardanger lensmannskontor gleder seg over at sakene går mot oppklaring.

Foto: Egil Torheim / NRK

På operasjonssentralen fikk de fortvilte innbruddsofrene beskjed om politiet ikke kunne prioritere saken med mindre det var fare for liv og helse. Først 34 timer etter kom en politipatrjule til Eidfjord for å granske saken.

– Går mot oppklaring

– Nå ser heldigvis sakene ut til å gå mot en oppklaring, sier politioverbetjent Bjørn Inge Aarsand ved Hardanger lensmannsdistrikt Odda til NRK.no.

I midten av oktober ble en rumener tidlig i 30-årene tatt på fersk gjerning under et boliginnbrudd i Evje i Agder. Mannen er siktet for en rekke forhold i Agder politidistrikt, men ifølge Aarsand mistenker politiet at han kan stå bak 40-50 forhold i flere forskjellige politidistrikt i Norge.

Mannen skal også ha operert i andre europeiske land.

Håper å spore opp tyvegodset

– Vi etterforsker videre med tanke på å knytte mannen til flere av våre saker. Håpet er at vi også kan klare å spore opp tyvegodset. I tillegg til at det er stjålet for store verdier, har tyvene også tatt med seg ting med stor affeksjonsverdi for de berørte, sier politioverbetjenten.

Vitner har forklart at to eller tre personer stod bak tyveriene i Eidfjord. I tillegg knyttes mannen til flere liknende innbrudd i Odda kommune.

– Sannsynligvis har tyvene spanet i området i forkant, trolig gjennom loddsalg eller tigging, sier Aarsand.

– Håper oppklaring er betryggende

Han beklager at politiet ikke hadde ressurser til å prioritere hendelsene natten det skjedde.

– Vi skulle veldig gjerne vært i forkant, men jeg håper det likevel er betryggende for folk at politiet klarer å ta disse gjerningsmennene, sier Aarsand.