Hopp til innhold

Statoil vil ha full kontroll på informasjonen fra Algerie

Statoil gjør det de kan for at minst mulig informasjon om gislene skal komme ut. – Vi er redde for å svekke sikkerheten til våre ansatte, sier Statoil.

Ola Anders Skauby

INFORMASJONSKAMP: Informasjonssjef Ole Anders Skauby er på pårørendesenteret til Statoil i Bergen.

Foto: Anders Ekanger / NRK

Statoil jobber aktivt for at pårørende, Statoil-ansatte og andre involverte ikke skal røpe informasjon om situasjonen i Algerie.

Hjemme i Norge har konen til en av de ansatte på oljeanlegget fått beskjed om å si minst mulig. Frykten er at gisseltakerne skal finne ut ting som kan sette gislene i fare.

– Statoil lar den enkelte avgjøre, de har ikke gitt noen av oss munnkurv. Samtidig forsøker de å påpeke alvoret i at ting man sier kan betydning for de som er der nede, sier kvinnen til NRK.no.

LES MER: Fikk sjokkbeskjed fra Statoil

Mannen hennes er en av dem som skal være i trygghet etter angrepet.

Tillitsvalgte uttaler seg ikke

NRK har også snakket med en rekke tillitsvalgte på Statoils anlegg på Vestlandet. De fleste vil ikke uttale seg.

Jan-Erik Hope

TAUS TILLITSVALGT: Tillitsvalgt for Tekna på Statoil Mongstad, Jan-Erik Hope, sier Statoil styrer all informasjon.

Foto: Høyre
Dag Rune Dale

PREGET: – Vi er alle preget her i Norge, sier Dag-Rune Dale, leder for IndustriEnergi på Sture-terminalen.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

– All informasjon går via Statoil og deres informasjonsavdeling, sier Tekna-tillitsvalgt på Statoil Mongstad, Jan-Erik Hope.

Flere tillitsvalgte fra IndustriEnergi, som organiserer mange ansatte i olje- og gassindustrien, sier det er en felles linje at de ikke uttaler seg så lenge situasjonen ikke er avklart.

– Dette er noe som berører mange, og vi er alle preget når det skjer noe slikt. Men vi har en linje på at vi henvender alt videre til Statoils presseansvarlige, sier Dag-Rune Dale, leder for IndustriEnergi Statoil på Sture-terminalen til Statoil i Øygarden.

Dale understreker at grunnen til at mye informasjon styres fra sentralt hold er hensynet til de involverte og deres pårørende.

Det er fremdeles uavklart hva som skjer med ni norske Statoil-ansatte.
Statoils informasjonsavdeling bekrefter at det er svært viktig å ha kontroll over hvilken informasjon som kommer ut i media.

LES OGSÅ: Forsker tror ikke på overgivelse

– Redde for å svekke sikkerheten

Statoils mediekontakt Bård Glad Pedersen sier de ikke ønsker å legge til rette for at ansatte skal snakke med media.

– Vi er redde for å bidra til å svekke sikkerheten til de som er berørte. Det betyr at vi ikke ønsker at det skal komme ut informasjon som kan påvirke situasjonen til de involverte.

– Er dere redde for at noen skal si for mye?

– Informasjonsflyten er en del av vår håndtering av denne saken. Vi ønsker rett og slett å kontrollere hva slags informasjon som kommer ut, sier Pedersen.

Informasjonsrådgiver Bård Glad Pedersen beskriver situasjonen som alvorlig og uavklart.

SE VIDEO: - Fortsatt alvorlig og uavklart i Algerie, sier Bård Glad Pedersen i Statoil. Intervjuet ble gjort klokken 12.12.

– Sensitivt område

Ved Statoils pårørendesenter i Bergen bekrefter informasjonssjef Ole Anders Skauby at de også oppfordrer pårørende om ikke å uttale seg om hva som skjer med deres nære.

– Vi ber om forståelse for at dette er et sensitivt område og at det begrenser hvilken informasjon som når ut, sier Skauby.

– Men vi gir selvsagt de pårørende den informasjonen vi har tilgjengelig, sier Skauby.