Hopp til innhold

– Vi trodde det hadde roet seg. Så blusset det opp igjen.

Audun Humberset hadde orkesterplass til storbrannen i Bergen torsdag kveld. Se hans dramatiske video her.

Audun Humberset filmet storbrannen i Bergen fra kloss hold.

SE VIDEO: Nabo filmet storbrannen i Bergen fra kloss hold.

Audun Humberset

UFORSTÅELIG: - Jeg kan ikke skjønne at noen kan gjøre noe slik, sier Audun Humberset etter de påsatte brannene i Bergen i går.

Foto: Privat

Fra leiliheten sin i Lille Øvregate fulgte Audun Humberset den ene storbrannen i Bergen sentrum fra kloss hold i går. Fra klokken 20.30 torsdag kveld kom det flere meldinger om storbrann i den tette trehusbebyggelsen i sentrum.

Humberset fulgte den dramatiske slukkejobben i Bredenbecksmauet, den kraftigste av de tre påsatte brannene i samme område torsdag kveld.

– Så det brant i bakgården

– Jeg ble oppringt av en kamerat som bor overfor meg. Han sa at det brant like ved. Så jeg kikket gjennom flere vinduer før jeg så at det brant i bakgården, sier han til NRK.no.

Leiligheten hans ligger bare 15-20 meter fra brannen i Bredenbecksmauet, en liten gate ved Lille Øvregate i Bergen.

Det var naboer som første oppdaget og meldte fra om brannen.

Storbrann i Bergen

Brannen blusset opp igjen mens Audun Humberset og kameratene fulgte med.

Foto: Audun Humberset

Humberset kunne se brannmannskapene kjempe mot flammene, som sto i fare for å spre seg til den tette trehusbebyggelsen i området rundt Fløibanen i Bergen sentrum. Han fant frem kameraet og filmet det som skjedde i nabobygget.

– Var redd de skulle bære folk ut

– Før vi filmet trodde vi egentlig brannen hadde roet seg. Vi så at det var mye brannfolk på plass. Så blusset det opp igjen, forteller Humberset.

Vi var redd for at det skulle spre seg, eller at de skulle bære folk ut fra huset, men heldigvis skjedde ikke det.

Mens slukkingen pågikk kom det meldinger fra to andre steder i nærheten: Det var tent på trehusbebyggelse i Kong Oscars gate, og lenger borte i Lille Øvregate. I Kong Oscars gate var det begynt å begynne i det historisk viktige Lepramuseet fra 1700-tallet.

Bergen byråd berømmer brannmannskapet for å ha hindret spredning.

Storbrannen i Bergen

For naboene er det helt uforståelig at brannen var påsatt.

Foto: Audun Humberset

– Forstår ikke at noen kan gjøre det

Brannene i Lille Øvregate og Kong Oscars gate kom raskt under kontroll og ble først slukket. Men i Bredenbecksmauet brant det hele kvelden, og røyken ut veltet ut over natten. Først klokken 00.11 var også brannen i nabohuset slukket.

En kvinne meldte seg i går for politiet, og innrømmet å stå bak brannene.

– Jeg forstår ikke hvordan en kan rettferdiggjøre overfor seg selv å sette fyr på hus hvor det bor folk. Det var nitrist å lese at det ikke bare brente i nabolaget, det var også en som hadde satt på brannene, sier Humberset.

Brannene ble hindret i å spre seg og ingen kom til skade. Men fredag morgen mener byantikvaren at kulturminner har gått tapt i brannene.