Hopp til innhold

Flyttet gransking av Monika-saken etter mulig habilitetsproblem

Granskingen av politiets etterforskning av Monika-saken ble flyttet til Trondheim på grunn av tette bånd mellom Spesialenheten og politiet i Hordaland. – En god vurdering, mener Spesialenhetens leder Jan Egil Presthus.

Jan Egil Presthus, sjefen for Spesialenheten for politisaker

GOD AVGJØRELSE: Jan Egil Presthus, sjefen for Spesialenheten, forklarer at tette bånd mellom Hordaland politidistrikt og Spesialenheten region Vest-Norge gjorde at saken ble overført til region Midt – og Nord-Norge.

Foto: NRK

To år etter at etterforskningen av dødsfallet til åtte år game Monika først ble henlagt, ble en 32 år gammel litauer denne uken pågrepet og siktet for drap. Mannen er tidligere samboer med Monikas mor.

Under pressekonferansen i går fortalte politiet at jenta døde av kvelning, og at saken vil bli etterforsket som drap. En helt oppfatning enn politiet ga uttrykk for i 2012, da politiet sa at det mest sannsynlige var at 8-åringen hadde tatt sitt eget liv.

Monikas mor, bistandsadvokat, tidligere etterforskere og politikere har kritisert politiet for sin håndtering av etterforskningen.

– Politiet gjorde en svært dårlig jobb. For ingen trodde på meg. Nå håper jeg de kan gjøre jobben sin, sier Kristina Sviglinskaja til NRK.

Flyttet etterforskningen

Det er tidligere kjent at Spesialenheten for politisaker er i gang med å undersøke om politiet i Hordaland har gjort noe straffbart i forbindelse med etterforskningen av saken.

NRK får opplyst at det på et tidlig tidspunkt ble bestemt at Spesialenhetens etterforskning skulle flyttes fra etterforskningsavdeling Vest-Norge, til avdelingen som dekker Midt-Norge og Nord-Norge.

– Det er riktig at det er region nord som foretar etterforskning i saken, på bakgrunn av mulig inhabilitet hos vår avdeling i vest, sier Nordberg til NRK, og påpeker at han ikke kjenner til detaljene for vurderingen.

Leder for Spesialenheten for politisaker, Jan Egil Presthus, forklarer at etterforskningen ble flyttet før det ble slått fast om det eksisterte et habilitetsproblem.

– Det er riktig at de som jobbet i Bergen mente at det var best at den ble håndtert i Trondheim, sier Presthus, og utdyper i en SMS at etterforskningsavdelingen i Vest-Norge i forbindelse med den vurderingen vekt på to forhold:

  • En av Spesialenhetens to fast ansatte i Bergen arbeidet da Monikas død ble etterforsket ved Sotra lensmannskontor, og deltok i politiets arbeid med saken.
  • Advokat Ellen Mjøs, som er leder av etterforskningsavdeling Vest-Norge, har et personlig vennskap til etterforskningslederen i Hordaland politidistrikt.

Han understreker at det aldri ble foretatt en eksplisitt habilitetsvurdering i saken.

– Det ble ikke konkludert med at hun var inhabil, saken ble flyttet før det kom så langt, sier Presthus til NRK.

– Var det en god vurdering?

– Det var en riktig vurdering når saken var som den var, sier Presthus.

Dokumentunndragelse

Jurist i Spesialenhetens etterforskningsavdeling i Midt-Norge og Nord-Norge, Thomas Nordberg, sier man i første omgang har bestemt seg for å igangsette etterforskning når det gjelder påstander om mulig dokumentunndragelse.

Grunnen er at moren til avdøde Monika mener politiet som etterforsket dødsfallet ikke har gitt henne og bistandsadvokaten tilgang til alle relevante dokumenter i saken.

Til NRK sier moren at hun er glad for at Kripos nå er koblet inn i etterforskningen av datterens dødsfall.

– Jeg opplevde hele tiden ikke å bli trodd eller hørt. Jeg har tillit til Kripos og den etterforskningen som blir gjort nå, sier Kristina Sviglinskaja til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Åtte år gammel jente funnet død

FUNNET DØD: Da Monika Sviglinskaja ble funnet død i hjemmet sitt på Steinsland i Sund i 2011, ble hun funnet kvelt med et belte rundt halsen. Politiet la vekk etterforskningen av saken, og mente skadene var selvpåførte.

Foto: Mathiesen, Tor Erik H. / NTB scanpix

Vurderer flere punkter

Anmeldelsen til Spesialenheten ble levert inn i sommer, og inneholder flere momenter. I tillegg til punktet om dokumentunndragelse, vurderer Spesialenheten fortløpende om det også kan bli aktuelt å etterforske om politiet har gitt moren feil informasjon, og om de ikke har gjort etterforskningskritt de åpenbart burde ha gjort.

– Vi har igangsatt etterforskning når det gjelder påstandene om mulig dokumentunndragelse i saken. Vi har kommet et stykke videre der, og vil også vurdere anmeldelsen som går på politiets vurdering generelt. Vi er på ingen måte ferdig måte enda, vi er i gang, sier Thomas Nordberg i Spesialenhetens etterforskningsavdeling i Midt – og Nord-Norge.

– Vi vil ikke kommentere hvordan vi jobber i denne saken, men vi driver med aktiv etterforskning, legger han til.

Nordberg ønsker ikke å tidfeste når Spesialenheten er ferdig med sitt arbeid, men sier man håper på å være ferdige i «nærmeste framtid». Etter det NRK forstår er det en forhåpning om at dette kan bety slutten av 2014.

NRK har vært i kontakt med Politidirektør Odd Reidar Humlegård. Seniorrådgiver Kåre M. Hansen sier at Politidirektoratet ikke vil kommentere saken, fordi den ligger hos påtalemyndigheten og er under gransking av Spesialenheten.

Heller ikke justisminister Anders Anundsen (Frp) ønsker å kommentere saken, opplyser Justisdepartementet.

Monikas tidligere stefar ble onsdag varetektsfengslet i fire uker med brev - og besøksforbud.