Hopp til innhold

Judas Priest til Bergen

Heavyrockens mest profilerte homse går på scenen i Bergenshallen 8. juni. Fem tusen billetter legges ut for salg kommende mandag.

Rob Halford

HOMSE-IKON: Vokalist Rob Halford stod frem som homofil på slutten av 90-tallet, og har siden blitt heavyrockens største homse-ikon.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Det britiske bandet, som består av vokalist Rob Halford, trommis Scott Travis, bassist Ian Hill og de to gitaristene K.K. Downing og Glenn Tipton, har etter en kommersiell nedtur på 90-tallet fått fortjent legendestatus de siste årene. Gruppen var en stor inspirasjonskilde for kultfilmen «This is Spinal Tap», og har mer enn noen andre vært med på å forme rockens visuelle uttrykk ved utstrakt bruk av lær og nagler.

 

- De kommer nå til Bergen for aller første gang søndag 8. juni, og følger seg inn i rekken av minneverdige metalkonserter i Bergen siste årene, sier Frank Nes i Bergen Live, og viser til konsertene med Iron Maiden og Motörhead i henholdsvis 2006 og 2005.

Konserten finner sted i Bergenshallen, hvor det er plass til fem tusen publikummere. Billetter til konserten legges ut for salg mandag 7. januar klokken 09.00.

Slo gjennom på Reading

Judas Priest er et av flere band som var med på å reviltalisere rocken gjennom den såkalte New Wave Of British Heavy Metal på slutten av 70-tallet og begynnelsen på 80-tallet. Mens Iron Maiden blandet punk og prog, og Def Leppard gikk for melodiøs tyggisheavy, dyrket Judas Priest blytunge og kjappe riff med tvillinggitarer, samt et image hvor skinn, nagler og motorsykkel er sentrale elementer.

Judas Priest

GITARVEGG: Gitaristene Glen Tipton og K.K. Downing er kjent for sin twin-guitar-sound, inspirert av blant andre Thin Lizzy.

Foto: JAE C HONG / AP

Bandet ble dannet i 1970, men gruppens karismatiske frontfigur, vokalist Rob Halford (nå 56), kom ikke med før tre år senere. Først etter en overbevisende opptreden på Reading-festivalen begynte ting å skje, men det var først med albumene «Stained Class» (1978) og «Hell Bent For Leather» (1979) at gruppen oppnådde stor internasjonal suksess.

Metal-klassiker

Likevel er det «British Steel» fra 1981 som for all ettertid står som den store Judas Priest-klassikeren, ikke minst takket være hitene «Living After Midnight» og «Breaking The Law», to låter du garantert får høre i Bergenshallen i juni.

På begynnelsen av nittitallet forlot Rob Halford bandet, og har siden vært å se både som sanger i Fight, Two og med solobandet Halford. I et trekk som inspirerte rockefilmen «Rock Star», engasjerte Judas Priest vokalisten i et Judas Priest-coverband Tim «Ripper» Owens, og gjorde sitt beste for å fortsette som før. Det gikk omtrent like bra som da Iron Maiden hadde Blaze Bailey som frontfigur, og i 2003 var Halford tilbake i bandet.

Rockens største homse-ikon

Halford stod i 1998 frem som homofil, og har med tiden blitt rockens mest profilerte og respekterte homse. Hans åpenhet rundt egen legning har fått mye av æren for at det er blitt lettere å være homofil innen heavyrocken.

De siste årene har Judas Priest turnert flittig, og fått stadig mer anerkjennelse for sitt viktige bidrag til heavyrocken. I 2006 ble bandet hyllet sammen med Kiss, Queen og Def Leppard på Vh-1s Rock Honors, kanalens svar på The Rock & Roll Hall Of Fame.

Bandet slipper senere i år konseptalbumet «Nostradamus», som trolig legger grunnlaget for låtutvalget på den kommende turneen.