Hopp til innhold

Mulig E.coli-utbrudd i Hordaland

En tenåring er innlagt på Haukeland sykehus med det livsfarlige HUS-syndromet. Dette er det sjette tilfellet i landet i år.

E.coli bakterieprøve (Illustrasjonsfoto)
Foto: colourbox.no

Folkehelseinstituttet fikk torsdag varsel om en tenåring fra Hordaland som er innlagt på sykehus med hemolytisk-uremisk syndrom (HUS) etter å ha hatt diarè.

Tilstanden til jenten er alvorlig, men stabil, opplyste Haukeland sykehus fredag kveld.

- Vi undersøker nå om sykdommen skyldes E. coli-bakterie, og i så fall om dette er en del av det nasjonale utbruddet, sier avdelingsdirektør Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet.

Prøvesvar neste uke

Det blir nå tatt rutinemessige prøver av pasienten og matvarer hos familien i samarbeid med det lokale Mattilsynet, og familien blir intervjuet.

- Vi forventer resultater av prøvene fra pasienten mot slutten av neste uke, sier Aavitsland i en pressemelding.

Først da vil vi vite om denne pasienten har noen tilknytning til utbruddet.
Folkehelseinstituttet frykter at dette er et nasjonalt utbrudd etter at fem andre trolig er smittet med en farlig form for E.coli.

Les mer på Folkehelseinstituttet sine sider.

Sjette tilfellet

Tidligere i uken ble det kjent at en 4 år gammel jente fra Sandefjord trolig er smittet av den farlige bakterien.

Trolig den samme bakterien som de andre registrerte tilfellen i landet den siste tiden.

Folkehelseinstituttet registrerte det første tilfellet av E. coli O157-smitte hos et barn i Sogn og Fjordane i januar. Barnet døde. I februar ble det meldt om et tilfelle i Troms, og i mars ble to søsken i Sør-Trøndelag smittet.

I 2006 ble totalt 18 personer over store deler av landet syke av E.coli etter å ha spist morrpølse fra Terinas anlegg i Sogndal. 16 av de smittede var barn og ett av dem døde.