Hopp til innhold

Streiken vil merkes

Om du for eksempel har barn i barnehage eller skole, trenger fysioterapi eller kontakt med politiet eller kommunen. Da kan du være en av dem streiken kan ramme.

Streik

ARKIVFOTO

Foto: Grete Kielland Jenssen / NRK

Fristen for meklingen gikk ut ved midnatt tirsdag kveld, men der tok dette en uvant vending.

De tok en pause noen timer og partene i det offentlige lønnsoppgjøret utsatte meklingsfristen med 24 timer, det vil si til midnatt onsdag kveld.

Felles krav

De fire hovedsammenslutningene, LO, YS, Unio og Akademikerne leverte inn felles krav da meklingen startet, og de står fortsatt sammen i avslutningsfasen. Meklingen dreier seg i første rekke om pensjon.

LES MER: Skattepengene kan bli forsinket

I Hordaland vil folk spesielt merke en streik ved at den rammer barnehager, skoler, Universitetet, Høgskolen i Hordaland, Helsetjenesten, Nav, Tollen på Flesland, Bergen havn og politiet. Det vil også føre til at alle kommunale idretts- og svømmehaller blir stengt.

Mandag sa forhandlingsleder i Unio-kommune Helga Hjetland til nrk.no at det fremdeles var mange uløste oppgaver.

- Vi er villige til å arbeide for et så viktig tema som pensjon. Det handler ikke bare om vilkårene i dag, men for pensjonen til kommende generasjoner, noe av det viktigste for oss er å beholde 30-års opptjeningstid og få en pensjon som tilsvarer 66 prosent av sluttlønn ved 65 år, sa hun for ett døgn siden.

UNIO:

Unio vil ved en streik ta ut 1800 medlemmer i Hordaland. Det er medlemmer i Utdanningsforbundet, Norsk Sykepleierforbund, Forskerforbundet, Norsk Ergoterapeutforbund, Norsk Fysioterapeutforbund og Universitets- og Høyskoleutdannedes Forbund.

  • Samtlige kommunale barnehager med unntak av Pinnelien barnehage.
  • Samtlige støttepedagoger i kommunale og private barnehager.
  • Grunnskoler: Søreide skole, Gimle skole, Fridalen skole, Haukedalen skole, Garnes Ungdomsskole, Rothaugen skole, Rådalslien oppveksttun, Hop ungdomsskole og Sælen oppveksstun.
  • Videregående skoler: Bjørgvin vgs, Lønborg vgs, Olsvikåsen vgs og Sandsli vgs.
  • Alle ergoterapeuter og fysioterapeuter ved Ergo- og Fysioterapitjenesten bydelene.
  • Helsestasjonene
  • Forvaltningsenhetene innen for helse- og omsorg
  • De kommunale sykehjemmene med noen unntak
  • Hjemmesykepleien
  • Bergen kommune byarkivet

- Vi følger med

- Vi er klare for å streike dersom det blir utfallet av meklingen. Så vi kommer til å følge med i kveld, sier Grete M. Ingebrigtsen i Utdanningsforbundet i Hordaland.

Ofte i slike konflikter så blir det meklet på overtid. Dersom det skjer og det går utover dagen i morgen har UNIO en plan for det.

- Da vil jo våre organiserte møte på jobb som normalt, blir det brudd utover dagen vil vi avslutte så fort det er tilrådelig. Noen kan legge ned arbeidet med en gang, men det sier seg selv at på skoler og i barnehager vil man sørge for at barna blir tatt hånd om, sier hun.

Unio vil også ta ut folk hos Fylkesmannen, Hordaland politidistrikt, Høgskolen i Hordaland og Universitetet i Bergen.

Rammer flere kommuner

FAGFORBUNDET i Hordaland har varslet at de vil ta ut ca 1300 medlemmer i første fase. Dette vil ramme Bergen kommune, Stord, Os og Radøy.

- Det vil merkes dersom våre medlemmer går ut i streik. For oss er det folk med stillinger innen renhold, teknisk personell, kultur, kontor og administrasjon samt ansatte innen idrett, park og bad, sier fylkesleder i Fagforbundet i Hordaland Roger Heimli.

Han understreker at de har prøvd å unngå å ta mange ut fra skolene.

YS Stat og kommune vil ta ut folk i Skatteetaten, Toll og avgiftsetaten, Nav-Hordaland, Buf-etat og Os kommune.

Les mer: Frykt for streik i Nav

Bergen kommune får merke det

Dersom det blir streik fra midnatt vil det ramme Bergen kommune ekstra hardt. Her er det varslet at 2700 arbeidstakere kan tas ut.

Sjekk om du blir rammet: Streiken rammer hardt

Alle forbundene ber folk om å følge med på nyhetene for å finne ut om det blir streik som vil ramme dem.

Bergen kommune har lagt ut en egen streikeside: Streikesidene til Bergen kommune

I første faste er det totalt 32 152 personer på landsbasis som blir tatt ut i en eventuell streik.