Hopp til innhold

Redd for å miste pasienter i sjøen

Ansatte på ambulansebåten i Kvinnherad mener de ikke får lagt skikkelig til kai.

Leirvik kai
Foto: Marte Rommetveit / NRK

Ved fjære blir båten liggende for lavt. Da blir høydeforskjellen mellom båten og kaien så stor at de sliter med å få pasientene i land.

Ambulansebåten går mellom Kvinnherad og Stord. Nå ønsker de seg et nytt sted hvor de kan legge til kai litt mer skjermet. Slik det er nå har de ikke fast plass ved Leirvik kai, og dermed kan det ligge andre båter til der ambulansebåten pleier å ligge, skriver sunnhordland.no .

Har klare føringer

- Det er ikke kjekt for pasientene å komme på land på Stord, samtidig med at hurtigbåtene legger til kai. På den måten kan de bli "sett på" av 100 mann, sier verneombud i Helse Fonna sin ambulansetjeneste i Kvinnherad, Gunnar Myklebust til avisen.

Havnesjefen henviser til Helse Fonna, og de på sin side sier at de ikke har kjent til at det har vært problemer.

- Det vil alltid være situasjoner der ilandstiging vil være problematisk. Dette har vi tatt hensyn til i forbindelse med det nye anbudet. Der har vi lagt klare føringer på at operatøren skal sørge for gode ilandsettingsmuligheter, sier ambulansesjef i Helse Fonna Svein Jensen.

Han har full tillit til at Rødne, som skal kjøre ambulansebåten i fem år fremover, vil tilfredsstille kravene som Helse Fonna har satt.

- Ukjent påstand

Når han blir konfrontert med verneombudets påstand om at dette kan være fare for liv og helse svarer han:

- For meg er det en helt ukjent påstand som er umulig å svare på, sier ambulansesjefen.

Myklebust sier at dersom ikke kai-situasjonen bedrer seg så vil Odda sykehus bli et bedre alternativ for dem.

- Får ikke Stord sykehus pasienter fra Kvinnherad, tror jeg ikke sykehuset får beholde akuttfunksjonene lenge, sier Myklebust til avisen.

- Pasientene er redde

Det er ikke bare ambulansepersonellet som er redde. Det er også pasientene.

- Flere sier de er redde. Vi prøver å berolige dem med at dette skal gå fint, men det er ikke alltid helt sant, sier han til NRK.