Hopp til innhold

Nå skal det bli kaldere

Vi har hørt mye om at vi skal få et varmere klima, nå mener forskere at det skal bli kaldere.

Jordklode
Foto: Sinar 2

Professor og forskningsleder ved havforskningsinstituttet, Svein Sundby mener det kan bli kaldere både i sjøen og på land de neste 10-20 årene. Han frykter at dette vil få oss til å ikke ta klimatrusselen på alvor.

– Jeg frykter at dersom vi går mot noen kaldere år nå så vil det være enkelte intresser som vil avlyse drivhuseffekten og den menneskeskapte klimaoppvarmingen, sier han.

Store svingninger

Temperaturmålingene de siste hundre årene viser nemlig en klar stigning, selv om det har vært store svingninger fra tiår til tiår.

2007 var det året med høyeste målte gjennomsnittstemperatur i Nordsjøen og de andre norske havområdene. Samtidig var det året med mest smelting av arktisk is. De siste to årene har det blitt 0,8 grader kaldere i Nordsjøen, og den trenden med nedkjøling kan altså fortsette i mange år.

– Det vil ikke bety at vi går nedover jevnt og trutt fremover, det vil nok også svinge opp igjen. Men jeg tror nok at vi vil gå nedover de neste 10-20 årene, sier han.

Avblåser ikke

Miljøpolitisk talsmann i Fremskrittspartiet Ketil Solvik-Olsen vil ikke avblåse klimakrisen. Han mener det er nødvendig med CO2- kutt, men mener fortsatt at den politiske debatten i Norge preges av en svart/hvit tolkning.

– En lager litt for ofte et slags dommedagssenario og det gir oss kort tid. Jeg tror vi har bedre tid i forhold til at endringer skjer, sier han.

Han gir forskeren rett i at det kan bli vanskelig å få partiet hans med på klimatiltak dersom det blir flere år med kaldere klima.

– Generelt blir det vanskelig for alle partier å forsvare tiltak der erfaringene til folk i hverdagen tyder på at det er det motsatte som skjer, sier Solvik-Olsen.

Det er nettopp det professoren frykter mest. Grafen over temperaturen de siste 100 årene visker vekk de periodiske svingningene og da peker pilen bare oppover.

– Vi må få ned forbruket av fosile brensler slik at vi stopper økningen av CO2 i atmosfæren, sier Sundby.

LES OGSÅ: Stoltenberg frykter svak klimaavtale

– Tiden renner ut

Dette er de fem mest dødelige klimaendringene

Kina lover å bremse utslippene