Hopp til innhold

Får 30 kroner i timen

Det er ikke bare boss som dumpes hos BIR i Rådalen. Polakker som jobber der får bare 30 kroner i timen.

Arbeidere ved BIR i Rådalen
Foto: Øystein Romenstad / NRK

Polske elektrikere får betalt mindre enn 30 kroner i timen eller 200 kroner dagen, for å bygge den nye forbrenningsovnen til renovasjonsselskapet BIR i Rådalen i Bergen.

Måten dette gjøres på er ikke ny. Hver arbeider får et dobbelt sett kontrakter, én reell på polsk, og en annen som vises frem kontrollorganer i Norge.

- Dette er et kjempeproblem. Det offentlige, slik som BIR, legger store kontrakter ut på markedet. Om det ikke er ryddighet i de offentlige kontraktene, er det ikke ryddighet i det norske arbeidsmarkedet totalt sett, sier forbundssekretær El og It-forbundet, Jan Henrik Larsen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Arbeidskontrakt
Foto: Øystein Romenstad / NRK

Bryter loven

Etter norsk lov har BIR ansvaret for alle som jobber ved anlegget. BIR velger likevel å skylde på underleverandøren av arbeidskraft for kontraktsnusket.

- Det er vanskelig å få oversikt fra dag én. Vi kommer til å ta tak i det, nå som vi vet om at det skjer, seier Toralf Igesund som er prosjektleder for BIR.

Hvorfor har dere ikke tatt det ansvaret før?

Jan Henrik Larsen

Jan Henrik Larsen, El og It-forbundet.

Foto: Øystein Romenstad / NRK

- Vi har tatt ansvar ved å si at dette skal være på plass hos de kontrakspartnerene vi har, fortsetter Igesund.

Men El og It-forbundet synes ikke dette er godt nok.

- De har alle muligheter til å sjekke underleverandørene sine, og dette har de lovfestet plikt til å gjøre. De må gå inn og kontrollere de faktiske forhold, og ikke bare høre på det som sies. Man kan ikke stole på en garanti fra en underleverandør på et så kjent problemområde som dette, fordi vi vet at den ofte er falsk, sier Larsen i El og It-forbundet.

Toralf Igesund, prosjektleder i BIR

Toralf Igesund, prosjektleder i BIR, mener de har tatt ansvar.

Foto: Øystein Romenstad / NRK

Sendt hjem

NRK har ikke fått de polske arbeiderne ved BIR i tale, men har vært i kontakt med en som jobbet der før. Han er nå sendt hjem til Polen.

- Lønnen og boforholdene der var dårlige. Da jeg begynte å stille spørsmål om disse tingene, ble jeg sendt hjem, forteller Jan Poloczek som tidligere jobbet ved BIR-anlegget.

I følge Larsen og El og It-forbundet, er det ikke bare utenlandske selskaper som driver slik virksomhet.

- Leverandører i dette markedet har blitt flinkere til å finne måter å skjule sin virksomhet på, og skjule de lovbruddene de gjør. Det gjøres blant annet med slike doble kontraktsett og med trusler og trakassering av de ansatte, forteller han.

BIR, arbeidere i Rådalen
Foto: Øystein Romenstad / NRK