Hopp til innhold

Tiltak avsluttet – elending luft

I dag opphever Bergen kommune tiltakene mot luftforurensing,til tross for at det nå er helseskadelig luft på Danmarksplass.

Bergen forurensing luftkvalitet

I dag er det igjen giftig luft i Bergen.

Foto: Pål Bentdal

Luftmålingene klokken 09.00 oversteg grenseverdiene». Konklusjon: Allergikere og personer med alvorlige hjerte- eller luftveislidelser bør ikke være ute. Forbigående slimhinneirritasjoner og ubehag kan forekomme hos friske personer. Sensitive personer bør ikke befinne seg i utsatt område.

LES: Usikre på bøteleggingen | Oppfordrer folk til å ta drosje | Helserisiko å bevege seg utendørs

– Kommunen svikter

Sverre A. Stakkestad i Naturvernforbundet Hordaland, som i sin tid gikk i bresjen for partall- og oddetallskjøring i Bergen, mener byrådet svikter når det gjelder tiltak mot luftforurensing.

– Byrådet er hele tiden i etterkant. De innfører tiltak når luften allerede er blitt svært forurenset. Man burde heller innføre tiltak i forkant, slik at man unngikk luftforurensingen, sier Stakkestad.

LES: – Byrådet vraket forurensingstiltak | – Har neglisjert forurensingen | – La bilen stå

– Enkle virkemiddel hjelper

Stakkestads forslag er som følger: Man bør innføre partall- og oddetallskjøring i forkant hver gang det er meldt stille vær og høy luftforurensing.

– Dette fenomenet oppstår bare enkelte dager i løpet av noen få vintermåneder. Folk klarer seg med mindre bilkjøring akkurat disse dagene. Istedenfor å ta hensyn til matpakkekjørerne, burde byrådet ta hensyn til folk i sentrum som blir syke av luften, mener Stakkestad.

LES: Tidenes verste luft i Bergen | Kaldt vær kan gi nytt bergenslokk | Uegnet luft på Danmarkplass

Han understreker at langsiktig arbeid for å få ned privatbilismen og øke kollektivtilbudet, er det eneste som hjelper på sikt. Partall- og oddetallskjøring bør være et virkemiddel inntil man når dette målet.

Avviser kritikken

Byrådsleder Monica Mæland avviser kritikken fra Naturvernforbundet. Hun understreker at det fra den andre uken i januar og frem til onsdag eksisterte lufttiltak.

– Dette til tross for at vi i lange perioder hadde grønne målinger og lite luftforurensing, sier Mæland.

LES: Alt om helsefare og årsaker til luftforurensingen i storbyene | – Luften har ikke blitt bedre | Lider i dårlig luft

Må komme i etterkant

Hun avviser også at partall- og oddetallskjøring kan være et preventivt tiltak som innføres i forkant.

– Forskriften slår klart fast at dette er et ekstremtiltak som kun kan brukes etter at det har oppstått en akutt luftforurensing. Vi kan ikke lamme biltrafikken i byen på forhånd, sier Mæland.

Hun understreker imidlertid at byrådet følger forurensingen nøye, og er beredt til å innføre tiltak så snart dette er nødvendig.