Hopp til innhold

Pasientopplysninger på avveie

En liste med over 50 personnummer og navn har blitt sendt i posten til en pasient. Kvinnen fikk listen sammen med et brev hun ventet fra Haukeland sykehus.

Pasientliste Helse Bergen

Denne listen med pasientopplysninger ble sendt til en pasient ved en feiltakelse.

Foto: Kjetil Kjær Andersland / NRK

17. juni mottok bergenskvinnen, som ønsker å være anonym, et brev fra Haukeland Universitetssykehus. I konvolutten lå sykemeldingen hun ventet på, men også noe hun med én gang skjønte hun ikke skulle fått: En liste med opplysninger om 53 andre pasienter.

Listen inneholdt fullt navn, personnummer, hvilken avdeling og post de har vært innlagt på og når de ble lagt inn og skrevet ut.

LES OGSÅ: Usikkert om over 3400 brev med pasientopplysingar er sende ut | Hemmelig pasientinfo på nettet | Kan bli politianmeldt

– Dette skal ikke skje

– Dette ser vi selvfølgelig veldig alvorlig på. Dette er veldig beklagelig, sier Mona Høgli, kommunikasjonssjef i Helse Bergen.

På listen er det oppgitt en person som har ansvaret for å makulere den. Papirene skulle blitt ødelagt, ikke blitt sendt i posten, sier Høgli.

– Listen skal brukes av den personen som har skrevet den ut og som har brukt den i det daglige arbeid. Hva som har skjedd her må vi se nærmere på. Slikt skal ikke skje.

Høgli vet ikke hvordan dette kan ha skjedd, men tror listen kan ha kommet sammen med posten ved en feiltagelse.

– Det er bare gjetting, men her har den kommet sammen med papirer som skulle bli sendt ut. Disse papirene skal ikke ut fra sykehuset så dette er en glipp.

Datatilsynet: – Saken skal undersøkes

Datatilsynet vil nå be om en rapport om saken fra Haukeland. Tilsynet ser alvorlig på saken sier informasjonsrådgiver Trude Talberg Furulund.

– Dette er helseopplysninger som kan avdekke var man har lagt inne for så dette oppleves som særlig følsomt.