Hopp til innhold

Gransker næringen for miljøutslipp

Oppdrettsanleggene i fylket skal undersøkes med tanke på miljøutslipp.

Oppdrettsanlegget i Kvinnherad.

Tre rømninger på tre måneder, gjorde at Sjøtroll Havbruk her i Kvinnherad tidligere ble gransket. Nå skal også andre anlegg sjekkes (arkivfoto).

Foto: Sjøtroll AS

Utslipp fra oppdrettsnæringen har økt kraftig de siste 10 årene.

– Derfor er det viktig med tilsyn for å se hvordan disse utslippene påvirker miljøet i fjordene våre, sier fylkesmann Lars Sponheim.

Oppdrettsanleggene har ikke blitt mye kontrollert på dette feltet før, så jeg regner med vi vil finne noe når vi setter søkelyset på utslipp.

Kjell Kvingedal i Fylkesmannen

Fjordstrøkene blir prioritert

Tilsynet vil gjennomføres i løpet av mai og juni måned. Matfiskanlegg i indre fjordstrøk og med stor produksjon blir prioritert.

– I denne omgangen fokuserer vi på anleggene som ligger i indre fjordstrøk. Det er her man forventer at utslippene kan gi størst effekt, sier seksjonssjef Kjell Kvingedal hos Fylkesmannen i Hordaland til NRK.

Undersøkelsen er en del av en landsomfattende aksjon i regi av Klima- og forurensningsdirektoratet og fylkesmennene i landet.

LES OGSÅ: Vil ha mindre oppdrettsfisk i Hardanger

Regner med å finne regelbrudd

I Hordaland finnes det rundt 200 oppdrettsanlegg. 25 av disse må regne med å få Fylkesmannen på besøk for å se om regelverket blir fulgt.

– Vi sjekker om miljøundersøkelsene som skal gjøres på hvert enkelt anlegg blir gjort, og gjort på en riktig måte. Vi ser også på om kjemikaliebruk og avfallshåndtering ellers er i samsvar i regelverket, forklarer seksjonssjef Kjell Kvingedal.

Har dere grunn til å tro at det ikke er det i dag?

– Nå har jo ikke oppdrettsnæringen blitt kontrollert så mye på dette området de senere årene, så jeg regner med vi vil finne noe når vi setter søkelyset på dette, sier Kvingedal.

Formålet med aksjonen er å bidra til at anleggene sørger for at oppdrettsnæringen ikke forurenser fjordene.

LES OGSÅ: