Hopp til innhold

Norge gråter over Tore (21)

Hele landet tar del i sorgen over 21 år gamle Tore Eikeland. Stoltenberg minnet ham som et av Norges største politiske talent.

Hordaland i sorg

I SORG: Venner og pårørende samlet for å minnes Tore Eikeland.

Hele søndag har ungdom og pårørende vært samlet i ungdomshuset i Valestrand i Osterøy kommune, Tore Eikelands hjembygd.

Klokken 11.45 kom bekreftelsen de fryktet, Tore er død. Meldingen kom fra statsminister Jens Stoltenberg, da han holdt sin tale i Oslo Domkirke.

LES: Her forteller Stoltenberg om Tore Eikeland

«En annen som er borte er Tore Eikeland. Lederen av AUF i Hordaland, og en av våre mest talentfulle ungdomspolitikere. Jeg husker han fikk hele landsmøtet til å juble, da han holdt et engasjert innlegg mot EUs postdirektiv, og vant. Nå er han død. Borte for alltid. Det er ikke til å begripe.»

Ungdomshuset på Valestrand

MINNESTUND: Ungdommer på Valestrand på Osterøy minnes 21 år gamle Tore Eikeland. Fremdeles savner de 18 år gamle Tarald Mjelde.

Foto: Per Christian Magnus / NRK

Søndag ettermiddag er det mange til stede i ungdomshuset i Valestrand. Det er fullt hus. Mange står og klemmer hverandre, mange gråter. Det spilles rolig musikk inne i forsamlingslokalet. Ellers er det stille og taust.

Ordfører Kari Foseid Aakre (Ap) i Osterøy kommune var en nær venn av Tore Eikeland.

– Tore var en hedersmann. Han var veldig talentfull, en av de mest solide ungdommene jeg har møtt, sier Aakre.

– Tore avsluttet gjerne sine innlegg på rim. Da sa han alltid til slutt «og det var forfatteren selv som leste». De ordene vil for alltid være Tore sine, sier Aakre gråtkvalt.

Hør ordfører Kari Foseid Aakre (Ap) fortelle om sin venn Tore Eikeland:

Til minne om Tore Eikeland

STERKE ORD: Venner tenner lys for Tore Eikeland i Bergen sentrum.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Savner én til

På Valestrand var det allerede planlagt åpent hus i ungdomshuset. Nå ble det en minnesamling. Men bygden savner enda en ung mann, 18 år gamle Tarald Mjelde, nestlederen i Hordaland AUF. Eikeland var leder.

– Vi inviterer alle til å komme innom for sin egen sorg og fortvilelse. Men også for å vise omsorg, at en bryr seg og at vi skal komme gjennom dette sammen, sier rådmann i kommunen, Odd Ivar Øvregård.

Hedres på Twitter

Samtidig strømmer kondolansemeldingene ut på Twitter. Her et utvalg hilsner:

Tore Eikeland

BEKREFTET OMKOMMET: Tore (21) er den eneste AUFeren som er bekreftet omkommet etter massakren på Utøya fredag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix/Hordaland Arbeiderparti

«Tore Eikeland, den sympatiske og svært dyktige faglig- og politiske ungdommen er død. Ubegripelig! Mine tanker går til hans fam Hvil i fred!»

«Hvil i fred Tore Eikeland, når vi er så få Newcastle-supportere i Norge blir vi en familie, føler med alle etterlatte »

«Ser Tore Eikeland sin postdirektiv-tale. Så mye glede. Så mye engasjement. »

«Eg lukker minnet, om vår kjære venn og partikollega @teikland, inn i hjertet for alltid. Kondolerer til hans nærmeste.»

«Hvil i fred Tore Eikeland»

«Tore Eikeland - jeg kan ikke fatte det. Vi har mistet ett av flere fantastiske mennesker og ikke minst et stort, veldig stort talent.»

«Kvil i fred Tore Eikeland, du vil bli djupt sakna i heile det ungdomspolitiske miljøet. Du var til inspirasjon for oss alle.»

«Kjære kjære Tore Eikeland (@teikeland) Du viste så godt hva som ble angrepet fredag. Demokrati. Mot. Engasjement.»

«Hvil i fred @teikeland. Du er en helt og et forbilde og du og dine venner som ble skutt på Utøya skal aldri bli glemt»

«Sykt å høre at en av de drepte er Tore Eikeland.. Hvil i fred.»«Tore Eikeland, den sympatiske og svært dyktige faglig- og politiske ungdommen er død. Ubegripelig! Mine tanker går til hans fam Hvil i fred!»

SE VIDEO: Eikeland holder tale på Ap-landsmøtet