Hopp til innhold

Vil stille ut hilsener og gjenstander som lå på Den blå steinen

I tre uker har ofrene etter terrortragedien blitt hedret midt i Bergen sentrum. Nå skal resten av minnene arkiveres.

Den blå steinen i Bergen sentrum har vært dekket av blomster, lys og hilsener siden terrorangrepene i Oslo og på Utøya 22.juli.

Fem ungdommer fra Hordaland ble drept på Utøya.
Se minnetavlen over alle de drepte etter terrortragedien.

Den blå steinen 11.august

Slik så det ut på den blå steinen før arkiveringen startet, 11. august.

Foto: Kristine Askvik / NRK

Bergen byarkiv har vært med på ryddingen av Den blå steinen torsdag. De har talt opp at det siden 22. juli er blitt lagt ned 20.000 blomster, 4000 blomsterbuketter, 10.000 lys, 1800 hilsener og over 300 gjenstander på Den blå steinen.

– Alt blir tatt vare på. Hilsenene og gjenstandene blir sendt til Bergen byarkiv. Vi håper vi kan få til en utstilling som kan vise hvordan folk reagerte på denne grusomheten, sier Terje Haram ved Bergen Byarkiv.

– Jeg er stolt over hvordan vi har reagert på hat med blomster og varme hilsener, og kamp for å støtte opp om demokratiet, sier Haram.

Video e7d59538-3188-4c26-8fbb-85a796afe2c1.jpg

Leder i Sosialistisk ungdom i Hordaland, Simen Willgohs, tok intitiativ til at folk i Bergensområdet kunne møtes ved Den blå steinen dagen etter tragedien.

Over tusen mennesker møtte opp. Mandag etter var over 30.000 mennesker samlet i sentrum for å gå i fakkeltog til støtte for ofrene.

LES: Startar opprydning ved steinen .

– Dette er ganske unikt. For mange andre steder har minnestedene vært knyttet til religiøse steder. Her i Bergen er det ikke-religiøst, i et åpent byrom som er veldig tilgjengelig, sier Simen Willgohs. Han tror at steinen fortsatt blir sett på som et viktig og verdig sted å besøke.

Hver dag siden tragedien for tre uker siden, er blitt lagt ned friske blomster.

Den blå steinen

Et hav av blomster, lys og hilsener har dekket steinen siden terrorangrepene.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

– Det var ikke det som var hensikten til den unge politikeren. Han ville bare ha et sted der dem som hadde behov for det kunne møtes for å tenne lys. Men den tilfeldig valgte plassen har vist seg å bli så mye mer.

– Det var ikke hensikten at dette skulle være stedet, det var bare et innfall. Jeg hadde aldri noen sinne trodd at det skulle bli så stort og at så mange skulle ha et behov for dette, sier Willgohs.

I forrige uke ble blomstene som lå på bakken rundt steinen ryddet vekk,. Torsdag ble også blomster, lys og minneord på selve steinen ryddet bort.

Den blå steinen

Et hav av blomster, lys og hilsener.

Foto: NRK

Willgohs synes det er flott at byarkivet skal ta vare på hilsener som har blitt lagt ned på steinen.

– Den blå steinen må bli Den blå steinen igjen på et vis. Men jeg tror nok at mange kommer til å huske dette, og det er klart at det er veldig flott dersom en tar vare på jorden som blir av blomstene som ble lagt ned, og bevare de minnekortene som har blitt lagt ned her.