Hopp til innhold

– En skam at regjeringen ikke vil ruste opp

Heller ikke årets statsbudsjett lovet penger til E16. Departementet skylder på lokalpolitikerne i Hordaland.

Video 8b56c091-9114-4e4f-aa8e-d1a9828d9559.jpg

Ikke penger til E16 i statsbudsjettet

– Det er et stort tankekors. Hadde jeg vært bevilgende myndighet, hadde jeg skammet meg, sier yrkessjåfør Torgils Rogne.

Rogne har vært yrkessjåfør i over 20 år, og kjører daglig på E16. I løpet av disse årene har 53 menneskeliv gått tapt på strekningen mellom Bergen og Voss. Han har kommet tett på mange av ulykkene.

– Jeg har mange ganger vært bil nummer to eller tre på et ulykkessted. Mest alvorlig var det ved en ulykke på Bolstad som tok tre liv i fjor. Da var jeg veldig nær, og det er et forferdelig syn. Jeg fryser på ryggen og får helt forferdelige følelser, spesielt når det er tunge kjøretøy involvert, forteller Rogne.

Dødsulykke ved Stanghelle

En person omkom i denne ulykken på E16. De siste 20 årene, har 53 liv gått tapt på strekningen mellom Bergen og Voss.

Foto: Frode Rene / Avisa Hordaland

Les også:

Tror ikke det mangler penger

Det opprører flere og flere at dødsulykkene kommer tettere og tettere, uten at hovedtrafikkåren fra Bergen mot Oslo blir bedre.

– Denne veien er for dårlig. Det har den vært i 20 år, og det er vi helt enige om. Den holder ikke standarden for en så trafikkert vei. Jeg tror ikke det mangler penger til å bygge infrastruktur. Jeg tror det går mer på vilje, sier Oddvar Jansen, som er iniativtaker for et E16-opprør.

Han har raslet med sablene om aksjoner, og fått med seg 600 personer. Et statsbudsjett uten penger til utbedring gjør ikke kampviljen mindre.

– At det ikke skal være raskere enn det ser ut til nå, når vi snakker om et perspektiv på ti år på utbedring av veien, kan vi ikke finne oss i. Det mener jeg at vi må protestere høylytt mot, sier Jansen.

LES: Statsbudsjettet for Hordaland .

– Redd for å miste livet på jobb

Deler av samferdselskomiteen var på befaring på dødsvegen i juni.

Magne Rommetveit (Ap) varslet statsrådene om at det trengs penger til strekningen.

– Tanken på at jeg skal skulle forsvunnet i en ulykke, den tærer så mye at jeg rett og slett vurderer hele yrket mitt, sier Rogne i førerhuset på vogntoget.

Torgils Rogne

Torgils Rogne i førerhuset.

Foto: Inger Åse Skage / NRK

Skylder på lokalpolitikerne

Samferdselsdepartementet opplyser at det vil komme penger til utbetring av Europaveg 16.

Statssekretær Sigrid Brattabø Handegard sier til NRK at hun mener vegen har vært lavt prioritert av politikerne i Hordaland, og at den derfor ikke har fått ekstramidler.

– Det er ingen tvil om at det må komme tiltak på E16, både på kort og lang sikt. Det er et arbeid på gang med tanke på tiltak på E16, og da tror jeg nok at dette vil bli fulgt opp med penger, sier Brattabø Handegard.