Hopp til innhold

Helsetilsynet bruker fem dager på å rykke til alvorlige hendelser

Utrykningsgruppen ble opprettet i fjor sommer for å bedre pasientsikkerheten. I Hordaland har den kun rykket ut på tre av 30 rapporterte alvorlige hendelser.

Operasjonssal

RYDDET OG VASKET: Helsetilsynets utrykningsgruppe bruker i snitt fem dager på å rykke ut til innrapporterte alvorlige hendelser som f.eks. unaturlige dødsfall.

Foto: MARTIN PARZER / AP

Det bekrefter prosjektleder i Helsetilsynet, Heidi Merete Rudi, overfor NRK.no.

Såkalte unaturlige dødsfall er blant de alvorlige hendelsene som blir rapportert inn til Helsetilsynet. Vanlig praksis er at Helsetilsynet gransker disse sakene før eventuelt politiet blir koplet inn.

LES OGSÅ: Etterforskar ikkje dødsfall | Helsetoppen krev endring

Jon Jæger Gåsvatn (Frp)

KRITISK: Jon Jæger Gåsvatn i Fremskrittspartiet

Foto: Frp

– Alle saker er gjennomgått

I de tilfellene hvor utrykningsgruppen faktisk rykker ut, har utrykningstiden på landsbasis i gjennomsnitt vært på hele fem dager. Helsetilsynets forklaring er at alle saker blir gjennomgått, og at utrykning kun skjer i saker hvor det blir vurdert som nødvendig.

– Alle de 30 sakene er vurdert og gjennomgått. Av de, var det bare i tre saker vi fant det nødvendig og hensiktsmessig å rykke ut for å få saken tilstrekkelig opplyst, sier Rudi.

– Hvilke saker er det utrykningsgruppen rykker ut til?

– Generelt kan vi si at det er saker med kompliserte hendelsesforløp eller hvor det er mange forskjellige aktører involvert, sier Rudi.

Kjersti Toppe

MISFORNØYD: Kjersti Toppe (Sp)

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

– Slik kan vi ikke ha det

Jon Jæger Gåsvatn (Frp) i Stortingets helse- og omsorgskomité mener tallene viser at Helsetilsynets arbeid ved slike alvorlige hendelser er altfor slapt.

– Vi har sett flere eksempler på at når det har skjedd hendelser med døden til følge, er stedet både ryddet og rengjort allerede før de pårørende kommer. Hadde dette skjedd utenfor sykehusets vegger, ville stedet blitt sperret av og det ville blitt gjennomført tekniske undersøkelser, sier han.

– Dette er to helt forskjellige verdener, og slik kan vi ikke ha det i 2011, sier Gåsvatn.

Anne-Grete Strøm-Erichsen

LOVER GJENNOMGANG: Helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen (Ap)

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

– Jeg er ikke fornøyd med hvordan utrykningsenheten fungerer. Den kommer inn altfor sent og i for få saker. Dette er for dårlig, sier Kjersti Toppe (Sp), som også sitter i helse- og omsorgskomitéen.

Ministeren vil ha gjennomgang

Helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen (Ap) utelukker ikke at Helsetilsynets utrykningsgruppe kunne ha fungert bedre, men vil ikke konkludere før ordningen har vært gjenstand for en granskning.

– Den har rykket ut i de tilfeller hvor det har vært vurdert som riktig. Men vi må alltid vurdere om om man burde ha rykket ut oftere. Vi vil derfor gjøre en gjennomgang for å se hvordan dette har fungert, sier Strøm-Erichsen til NRK.no.

LES OGSÅ: Dårlig rettssikkerhet for pasienter