Hopp til innhold

Advarer mot ulykker med biopeiser

Personer som blir skadet i ulykker med biopeis får alvorlige skader. Ulykkene skyldes at folk ikke bruker produktene riktig, sier myndighetene.

Video Advarer mot brannskader fra biopeis

SE VIDEO: Advarer mot brannskader fra biopeis

Karoline Grøtte

ADVARER: Karoline Grøtte opplevde å bli brannskadet av biopeis.

Foto: NRK

Karoline Grøtte var på et sommerselskap i Egersund i Rogaland sammen med venner i slutten av juli i sommer. Plutselig gikk det galt.

– Vi hadde en bioetanolpeis som sto på bordet. Den skulle bare skape varme og hygge. Da den ble tom og slukket, ventet vi så lenge som anvist i bruksanvisningen før vi tente den igjen.

– Da tok luften rundt ovnen fyr, sier Karoline.

Gassen fra ovnen hadde samlet seg over ovnen, og flammene traff Karoline i ansiktet, på halsen og på armene.

Brannskader

SKADER I ANSIKTET: Dette bildet av Karoline er tatt kort tid etter ulykken.

Foto: NRK

20 prosent av kroppen skadet

Kanskje reddet hun livet, eller fikk redusert skadeomfanget, fordi hun var så nær havet.

– Da det skjedde bare kastet jeg meg ut i sjøen, og der ble jeg liggende, forteller Karoline tre måneder etter ulykken.

På armene og halsen har hun i dag røde arr i huden etter det som skjedde. Arrene er så store at det ser ut som om huden har skiftet farge, mens halsen skjules med et stort skjerf.

Brannskade

SKADET: Brannskadene på hendene til Karoline er fortsatt svært tydelige.

Foto: NRK

20 prosent av hudoverflaten hennes ble skadet i ulykken. Karoline måtte transplantere hud og var innlagt i tjue dager ved brannskadeavdelingen på Haukeland Universitetssykehus.

Flere skadet av bioetanol-peiser

Til Haukeland kommer bare dem som er mest alvorlig skadet. Men det siste halvannet året er seks pasienter kommet til brannskadeavdelingen etter ulykker med bioetanol-peiser.

Peisene er fylt med bioetanol, som består av over 90 prosent sprit.

– Vi ser at dette er en helt ny pasientgruppe som vi ikke har sett tidligere. Det som er felles for pasienter som skades i ulykker med bioetanol, er at det er veldig store og alvorlige skader, sier avdelingsleder og overlege Hartmut Heisterkamp ved brannskadeavdelingen ved Haukeland Universitetssykehus.

Han ber folk være forsiktige i omgang med slike produkter.

– Man må generelt være veldig forsiktig når man bruker produkter som dette. Skadene som oppstår er ofte svært kompliserte, både fysisk og kosmetisk, sier Heisterkamp.

16. oktober ble en 22 år gammel kvinne livstruende skadd av en biogass-peis i Oslo.

Biopeis

BIOPEIS: Ulykken som skadet Karoline Grøtte skjedde med en biopeis av denne typen.

Foto: NRK

Krever forbud

Leder Rune Kløvtveit i Norsk forening for brannskadde mener bioetanolpeisene må forbys.

– Det er helt uforståelig at det fortsatt skal være lovlig å selge disse, etter de ulykkene som har skjedd. Myndighetene bør forby disse produktene, sier Kløvtveit.

Rune Kløvtveit

KREVER FORBUD: Leder Rune Kløvtveit i Norsk forening for brannskadde.

Foto: NRK

Senioringeniør Steinar Tegneby i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) sier det ikke vil bli aktuelt å forby produktet, men mener markedsføringen av biopeis-produkter kan ha vært noe villedende.

– Det markedsføres at det er svært miljøvennlig, mens det kun lenger ned i bruksanvisningen kommer frem at det er et svært farlig produkt. Det er snakk om nesten ren sprit, sier Tegneby.

En gjennomgang viste av kun to tredjedeler av bioetanolpeisene var testet slik som de skulle. Disse produktene er nå fjernet fra markedet, og myndighetene har nå tydeliggjort hvilke krav som stilles til importørene av produktene.

Selger er bekymret

Et av selskapene som importerer og produserer bioetanolpeiser i Norge er selskapet Biopeis AS. Produktene de selger er fullt lovlige. Men daglig leder Tor Egil Nordlie er bekymret over at det skjer ulykker.

– En fellesnevner ved ulykkene er at de skjer under påfylling etter å ha brent en gang. Man må aldri helle på når flamme er til stede, sier Nordlie.

Selskapet ønsker å bli enda bedre på å informere om produktet, slik at kjøperne bruker det riktig.

– Produktet er sikkert så lenge det brukes riktig, sier Nordlie, som vedgår at den siste flammen kan være vanskelig å se.

– Den siste flammen er litt blålig, men det skal være mulig å se den. Man skal også vente minst 15 minutter til peisen er avkjølt før man eventuelt fyller på nytt, sier Nordlie.

Finnes 50.000 i Norge

DSB anslår at det finnes rundt 50.000 slike bioetanol-peiser i Norge.

– Sett ut fra antallet, skjer det ikke prosentvis så mange ulykker, men de ulykkene som skjer er svært alvorlige, sier Tegneby i DSB.

Fordi produktet er EU-godkjent vil det ikke være aktuelt å forby biopeiser.

– Vi jobber nå med en ny EU-standard for nye bioetanolpeiser, slik at de skal bli sikrere i bruk. Disse 50.000 som allerede er solgt, ønsker vi å pålegge produsentene å gjøre noe med hellesystemet, slik at vi også kan forbedre sikkerheten på disse, sier Tegneby.

Tegneby mener ulykkene og skadene som oppstår ved bruk av bioetanol-peiser, skyldes feil bruk. Ofte skjer ulykkene ved påfylling av mer bioetanol.

Han sammenligner en biopeis med en motorsag.

Den er fullt lovlig å selge, men svært farlig ved feil bruk.