Hopp til innhold

Roy og sønnen (11) reddet livet etter forliset ved å grave seg ned i lyng

Brottsjø kastet far og sønn ut i iskaldt hav. Etter seks timer på en holme ble de reddet. – Min eneste tanke var at dette skulle ende godt, sier Roy Martin Ellingsen.

Roy Martin Ellingsen og sønnen Bjørn Fredrik

RØRT: Roy Martin Ellingsen og sønnen Bjørn Fredrik trygt hjemme i stuen dagen etter det iskalde dramaet.

Foto: Henrik Mundal Andreassen

De to dro ut en 18 fots fritidsbåt fra Sævrudsøy på Bømlo ved 14-tiden søndag for å samle rekved. Klokken 19.43 slo familien alarm , etter at de to ikke kom tilbake som avtalt.

På det tidspunktet satt Roy Martin Ellingsen og hans elleve år gamle sønn Bjørn Fredrik iskalde og alene i et hull på en holme, med kun lyng som isolasjon mot hagl, vind og kulde.

Ble overrasket av brottsjø

Dramaet startet i en sund utenfor Bømlo ved 15.15-tiden.

– Vi var fascinert av masse havskum og kjørte i det med båten. Det var litt spennende, omtrent som å kjøre rundt med en snøplog. Men da vi skulle ta en tur til gjennom skummet, så jeg at det bygget seg opp en voldsom sjø ute i sundet. Jeg snudde båten og satte full fart innover, men sjøen kom så fort. I løpet av fem sekunder var vi i havet begge to, sier Ellingsen til NRK.no.

Hør hele intervjuet med Ellingsen om dramaet fra NRK Hordalands ettermiddagssending mandag:

De to klamret seg fast til båten og lot seg drive om lag 250 meter før de svømte i land på en liten holme. Der løp de rundt i om lag en time på bare sokkelesten for å få varme i kroppen. Deb søkkvåte mobiltelefonen lot til å virke, men gikk i svart da de prøvde å ringe etter hjelp.

Roy Martin Ellingsen tilbake på stedet båten veltet

TILBAKE: Roy Martin Ellingsen og sønnen Bjørn Fredrik (t.v.) var mandag tilbake på ulykkesstedet.

Foto: Håvard Hammarstrøm / Bømlo-Nytt

Begravde seg selv og sønnen i lyng

Ellingsen bandt sønnens redningsvest fast nederst i fjæresteinene for at de skulle fange oppmerksomheten til letemannskapene. Deretter fant han en vindskjermet grop som han tok sønnen med seg ned i.

– Jeg samlet sammen masse lyng og begravde oss i den for å holde varmen, forteller han.

– Hva sier man til sønnen sin i en slik situasjon?

– Ute på sjøen sa jeg: «Dette skal vi klare, Bjørn Fredrik. Vi skal komme oss på land.» Ute på holmen lovet jeg ham at han skulle få komme hjem i en varm stue i løpet av kvelden. Jeg er faktisk rørt over måten han taklet det på. Jeg trodde ikke at en elleveåring kunne takle en slik situasjon på en så bra måte, sier Ellingsen.

Får ros av politi og redningsetater

Redningen kom ved 20.30-tiden, godt hjulpet av redningsvesten Ellingsen hadde knytt fast i fjæresteinene. En slektning hadde reist ut for å lete etter de to og fikk øye på vesten, som lå med refleksene ut.

Ellingsen får i dag ros av både politiet og redningsetater for at han holdt hodet kaldt nok til å tenke på hvordan de to kunne bli oppdaget av letemannskapene.

– Dette kunne fort ha gått galt?

– Ja, det kunne det. Virkelig galt. Det var slett ingen selvfølge at vi fikk komme på land igjen. Jeg er veldig takknemlig over at vi ble funnet så snart, og ikke minst at vi klarte å handle på den måten vi gjorde, sier Roy Martin Ellingsen.