Hopp til innhold

Flykter fra finanskrisen i Europa

Carla Caetano gikk fra arbeidsledighet i Portugal til kremjobb i oljebransjen i Norge. Ikke alle er like heldige. Søreuropeere på jobbjakt utgjør den nye gruppen fattige.

Video - Min beste avgjørelse noensinne

SUKSESSHISTORIE: - Å dra til Norge var min beste avgjørelse noensinne, sier Carla Caetano.

Finanskrisen i Europa gjør at flere høyt utdannede søeuropeere trekker nordover for å søke lykken i Norge. Pågangen er størst i Hordaland, Rogaland og i Oslo.

Carla Caetano fra den idylliske byen Castelo Branco i Portugal dro på jobbjakt til Norge i vår, fordi hun ikke ser noen fremtid hjemme.

– Krisen i Europa har rammet oss hardt. Mange er arbeidsledige hjemme nå, sier Caetano til NRK.no.

LES OGSÅ: Børsene til himmels etter massive tiltak fra sentralbankene | Ungdom sliter med å finne jobb

– Merker økt pågang fra Europa

Så langt har flyttingen til Norge gitt full uttelling. Carla Caetano gikk rett til Norges største boreselskap, Odfjell Drilling i Bergen, som nylig har etablert seg i Brasil og Angola. Hennes bakgrunn, med ingeniørfag og både engelsk og portugisisk, utgjorde akkurat det Odfjell var på jakt etter.

– Vi ser en tenden til at vi får flere internasjonale søkere, fra hele Europa, sier kommunikasjonssjef Sunniva l. Seterås i Odfjell Drilling til NRK.no.

– Dette er folk som kjenner desperasjonen på kroppen, høyt utdannede mennesker som søker nye muligheter, sier salgsansvarlig Per Otto Romøren hos rekrutteringsselskapet Boos Bemanning.

– Forferdelig å være pengeløs

Carla opplever for tiden sin første skikkelige vinter i sitt nye hjemland, hvor hun har etablert seg sammen med sønnen David (17) og hennes nye norske kjæreste.

– Jeg har vært kjempeheldig. Det er min beste avgjørelse noensinne. Jeg tror ikke dere nordmenn forstår hvordan det er å være pengeløs i slutten av hver måned og ikke kunne betale regningene sine. Det føles ganske forferdelig, sier hun.

Spanske Toni havnet på fattighuset

Men det er solsiden av historien. Ikke alle søreuropeere klarer seg like godt i Norge. Spanske Toni kom til Bergen for fire uker siden, på jakt etter jobb i den norske byggebransjen.

En kamerat fortalte meg at det var enkelt å få seg jobb her uten å kunne språket.

Toni

Nå er Toni avhengig av maten og hjelpen han får på fattighuset. Også de andre veldedige organisasjonene i Bergen merker en endring i klientellet.

KOMMENTAR: Braklanding for Spania

– Vi merker pågang fra en ny gruppe fattige. En del snakker spansk, en del snakker engelsk. Vi tror det stort sett er søreuropeere. Jeg vet ikke hvordan de overlever, men de kommer to dager i uken og henter mat, og de er alltid veldig takknemlige, sier Norunn Noremark i Kirkens Bymisjon til NRK.no.

– De er villige til å gjøre alt mulig

Økningen er kommet etter sommeren, forteller Lene Hagen i Servicesenter for utenlandske arbeidstakere.

– Spesielt fra Spania, Italia, Portugal og Hellas kommer det mye folk, sier Hagen.

Men mange av dem blir skuffet og ender opp i fattigdom også her.

– Det virker som det ikke er så enkelt å få jobb i Norge når du har et utenlandsk navn, selv om mange av dem er villige til å gjøre alt mulig. De tar vaskejobber, hva som helst, sier Noremark.