Hopp til innhold

Stor skepsis til at Kripos ikke blir mer involvert i drapssaken i Os

Fem dager etter drapet på Hilda Feste (98) er ingen siktet i saken. Likevel ser politiet i Os ingen grunn til å be om taktisk bistand fra landets fremste drapsetterforskere.

Video Kripos på drapsstedet

TOK TO DAGER: Her ankommer kriminalteknikerne fra Kripos, to dager etter drapet.

Politiadvokat Asbjørn Onarheim

AVVISER KRITIKKEN: Politiadvokat Asbjørn Onarheim i Hordaland politidistrikt.

Foto: Hommedal, Marit / Scanpix

Tidligere denne uken kom kriminalteknikere fra Kripos til leiligheten i Gamleheimshagen på Os, hvor 98 år gamle Hilda Feste ble seksuelt misbrukt og drept ved 21.30-tiden søndag. Hordaland politidistrikt nekter å oppgi når Kripos ble bedt om å yte bistand i drapssaken, men NRK.no vet at det gikk nesten to døgn før de spesialtrente etterforskerne var på plass.

Politiet: – Har utmerkede krimteknikere

– Disse er de fremste i landet på å sikre spor, det er klart at jo tidligere de kobles inn jo større er sjansen for oppklaring, sier en kilde med nært kjennskap til Kripos' kriminalteknikere til NRK.no.

Politiadvokat Asbjørn Onarheim i Hordaland politidistrikt forklarer prioriteringen slik:

– Politidistriktet har et utmerket kriminalteknisk team. Ekspertene fra Kripos har spesifikk kompetanse på biter på åstedet. Det er bakgrunnen for at de er tilkalt.

LES OGSÅ: Mann tilstår kikking i Os, blir sjekket mot drapssaken

Ser ikke behov for taktisk hjelp

Hittil har drapsetterforskerne kun bedt om bistand til tekniske undersøkelser. Fem døgn etter drapet har det lokale politiet fortsatt ikke bedt om taktisk hjelp i etterforskningen, til tross for at spesialistene i Kripos er landets fremste i å oppklare drap med ukjent gjerningsmann.

Flere kilder peker på at gjerningsmannen med dette kan ha fått flere døgns forsprang på politiet.

– Taktisk etterforskningsavdeling ved Kripos har en imponerende statistikk på oppklaring av vanskelige saker, deres råd er utvilsomt verdt å lytte til, sier en kilde som selv har deltatt i mange drapsetterforskninger.

Politimesteren: – Ny kritikk for oss

Onarheim bekrefter at politiet i Hordaland foreløpig ikke har bedt om taktisk bistand i drapssaken, men sier det kan bli aktuelt.

– Det er under fortløpende vurdering. Per nå har vi ikke funnet behov for det, sier politiadvokaten til NRK.no.

Politimester Geir Gudmundsen kommenterte saken på Twitter fredag kveld:

– Den anonyme kritikken er ny for oss i Hordaland politidistrikt. Målet vårt er å løse saken, eventuelt i samarbeid med Kripos, skriver politimesteren.

LES OGSÅ: – Trenger ikke være seksuelt motiv

– Ser på Kripos-hjelp som et nederlag

Ingen vil stå åpent frem med kritikken av Hordaland politidistrikt, men flere hevder at det i en årrekke har hersket en kultur der politiet i de store byene venter i det lengste med å be om bistand fra kollegene i Kripos.

– Dette er det samme om og om igjen. det har i årevis vært slik at mange ser på det å be om bistand fra Kripos som et nederlag, sier en tidligere Kripos-ansatt til NRK.no.

Politiet har også fått kritikk fra ordføreren i Os , Terje Søviknes (Frp), som mener det er uholdbart at en patrulje fra Fana i Bergen var den første som var på åstedet da alarmen gikk. Patruljen brukte 26 minutter på turen til Os. Politiet i kommunen hadde såkalt bakvakt og måtte rykke ut hjemmefra, noe operasjonsleder vurderte ville ta lenger tid enn å sende folk fra Bergen.