Hopp til innhold

Mulig ikke å huske noe fra et drap

Siktede i Os-drapet hevder han ikke husker noe fra drapskvelden. Blackout eller fortrenging er sannsynlig, mener psykiater Hans Olav Fekjær.

Overlege og psykiater Hans Olav Fekjær

FORTRENGNING: Psykiater Hans Olav Fekjær sier at både blackout som følge av rus og fortrenging grunnet dårlig samvittighet kan være årsaken til at den siktede 18-åringen ikke husker noe.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Den 18 år gamle mannen som siktet for drapet på 98 år gamle Hilda Feste, hevder at han ikke husker noe fra natten drapet ble begått. Han sier at han var så beruset at han ikke husker noe, ifølge forsvareren.

Lett å fortrenge ubehagelig minner

Jørg Mørland

BLACKOUT: Minnene lagres rett og slett ikke på harddisken, sier direktør for rettmedisinsk og rusmiddelforskning ved Folkehelseinstituttet, Jørg Mørland.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Psykiater og rusforsker Hans Olav Fekjær sier at det ved svært høy promille er mulig å ikke huske ting som skjer i beruset tilstand.

– Det kan også være et element av fortrenging her. Vi mennesker er flinke til å fortrenge ubehagelige minner, sier Fekjær til NRK.no.

– Fylla gir man en tilsynelatende uimotståelig lyst til å gjøre hva som helst. Hemningsløsheten i fylla skyldes at det ikke er så farlig for selvbildet hva som skjer da.

– Som Freud sa: Hukommelsen sier at jeg har gjort det, men samvittigheten sier at jeg ikke har gjort det. Da vinner gjerne samvittigheten.

98 år gamle Hilda Feste ble seksuelt misbrukt og drept i sitt hjem i Gamleheimshagen i Os kommune utenfor Bergen 1. januar.

Fekjær vil ikke uttale seg spesifikt om denne saken, men sier at gjerningsmannen ikke kan ha hatt stor innlevingsevne i offerets situasjon og må hatt avvikende seksuelle lyster.

– Ting kommer aldri inn i harddisken

– En kraftig rus gjør deg mer ukritisk og noen gjør veldig gærne ting i fylla, men det vil alltid være i kombinasjon med personlighet, sier Jørg Mørland ved Folkehelseinstituttet.

Som direktør ved divisjon for rettsmedisin og rusmiddelforskning vet han mye om kriminelle handlinger og rus.

– Blackout er et velkjent fenomen som inntreffer ved høy promille. Du kan være relativt bevisst der og da, men en del ting blir ikke lagret i langtidshukommelsen. Ting kommer aldri inn i harddisken, sier Mørland.

Likhetstrekk med Slåtten-saken

Hvis 18-åringen som er pågrepet er gjerningsmannen, og snakker sant når han sier at han ikke husker hva som skjedde kvelden første nyttårsdag, kan saken ha likheter med en annen tragisk drapssak.

Mannen som ble dømt for drapet på sykepleierstudent Anne Slåtten i Førde i 2004, hevdet også at han var beruset og ikke husket noe fra morgenen drapet skjedde.

Halvparten av drapene skjer i rus

Politiet har tidligere pågrepet en annen mann for Os-drapet, men han ble raskt sjekket ut av saken. 18-åringen som tirsdag kveld ble pågrepet hevder han var på fest og ikke husker noe fra drapskvelden.

At den siktede i Os-drapet var ruset overrasker ikke Folkehelsedirektøren.

– I over halvparten av drapssakene i Norge er gjerningsmannen påvirket av et eller flere rusmidler. Rus er en kraftig risikofaktor. Det verste er at man begår drap. Men risikoen for det er liten. Da er gjerne kombinasjonen av rus og psykotisk tilstand, sier Mørland.