Hopp til innhold

Vil dekke holme med femtiøringer

Russerne ville lage marinebase på norsk holme. Nå vil kunstnere dekke den med flere millioner i femtiøringer.

Femtiøringer

UT MED SMÅMYNT: Når femtiøringene ikke lenger kan brukes vil kunstnere på Bømlo i Hordaland dekke en holme med dem.

Foto: Illustrasjonsfoto: Andreas Grimsæth / NRK

Fra og med 1. mai i år er ikke 50-øringen gangbar mynt lenger. Nå strømmer 50-øringene inn til Bømlo Kunstlag i Hordaland. For det er ikke hva som helst de vil bruke myntene til.

Målet er å dekke den lille Kjøpholmen ved øya Goddo med så mange 50-øringer som bare mulig.

Kunne vært russisk marinebase

Ideen kom ikke ut av intet. For den lille holmen har en utrolig historie.

– Mannen som bygde opp den russiske marinen var egentlig norsk. På 1700-tallet trengte han en base mot Nordsjøen og England. Han så Goddo som et sentralt område, ifølge kunstlagsmedlem Lars Slettebø.

Russerne ville ha Kjøpholmen som marinebase. Men det var enklere sagt enn gjort.

– Godderne sa blankt nei. Da tilbød russerne så mye at de skulle kunne dekke hele holmen med mynt. Godderne sa fortsatt nei. Da høynet russerne og kunne tilby så mye at hele holmen kunne dekkes med med mynt på høykant.

Takket være standhaftige goddere er det ikke russisk marinebase på Bømlo, forteller Slettebø.

Kjøpholmen

KJØPHOLMEN: Se for deg svabergene på denne lille holmen dekket med mynt. Eller tenk deg at det var en russisk marinebase her.

Foto: Rørslett, Bjørn / Samfoto

Deler ut aksjebrev

Å dekke en holme i «havgapet» med mynter er nok lettere sagt enn gjort. Kunstner Janne Robberstad kom på ideen og klar for å krype i fjæra.

– Vi må vente til frosten går og så må vi ut å eksperimentere med sementblanding og se hvordan vi kan få dem til å henge fast. Vi må jo støpe dem fast i holmen så de ligger der til i alle fall nesten evig tid, sier kunstner Robberstad.

– Folk har vært ute og vekslet inn myntruller. Alle de som gir mer enn hundre femtiøringer, får et aksjebrev i Kjøpholmen.

Hør kunstnere og pengeinnsamlere fortelle om prosjektet:

Trenger flere millioner kroner

– Hvor mange mynter trenger dere?

– 23,7 millioner kroner hvis holmen hadde vært flat. Og det er han jo ikke, men det er litt trær der og de har vi tenkt at skal få stå så vi trenger nok egentlig mindre enn 23 millioner, men vi tregner fortsatt mange, sier Anita Hellen Morlandstø i Bømlo kunstforening.

– Man har de ikke kjekkere enn man gjør det selv. Folk synes det er supert at historien eier holmen og hun som eier den nå var litt mer villig enn de var på 1700-tallet.

– Dette bør være en invitasjon til russiske styresmakter til å komme en tur og se hva de gikk glipp av, mener entusiastene i Bømlo kunstforening.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.