Hopp til innhold

– Vi har funnet kongens lik i kirkeveggen

Sarkofagen til en stor konge kan være funnet i veggen til Bergen domkirke. En 730 år gammel skatt, mener hobbyhistoriker.

Magnus Lagabøte

ENDELIG FUNNET: Kong Magnus Lagabøtes byste henger blant annet i Stavanger domkirke, men det er i Bergen domkirke han ble gravlagt. Nå er han sannsynligvis funnet igjen, murt inne i en tykk vegg.

Foto: Bård Løken/Samfoto og Kjetil Rydland/NRK

Veggen i den gamle kirka ble nylig undersøkt med georadar. Konklusjonen fra Sintef er nærmest som bestilt av oppdragsgiver Gunnar Rosenlund.

Kongejakt i Bergen Domkirke

HYRET INN: Historiker Gunnar Rosenlund hadde en teori om hvor kongens sarkfag kunne være og betalte Sintef for å dra på skattejakt i Bergen domkirke.

Foto: Kjetil Rydland / NRK

Leitar etter konge i kyrkjeveggane

MER ENN TELEHIV: Anne Lalagüe fra Sintef er vant til å undersøke telehiv i norske veier med georadaren. Oppdraget i Bergen domkirke kan ha ført til langt større funn enn frossen jord.

Foto: Kjetil Rydland / NRK

– De har funnet sarkofagen til Magnus Lagabøte. Det kan ikke være noe annet, forteller hobbyhistorikeren entusiastisk.

Verdifull skatt

Han hyret inn Anne Lalagüe og en georadar fra Sintef for å dra på skattejakt i kirka fra 1100-1200-tallet. Målet var å finne en av Norgeshistoriens store konger, Magnus Lagabøte.

– Det finnes mange objekter som kan være av metall i murveggen. Det er 90-95 prosent sikkert at det ligger noe der, sier Lalagüe.

Murt inn i veggen ligger altså det som kan være sarkofag med dekorasjoner rundt. Det som skjuler seg oppi kista kan ha store verdier.

– Gull, sølv, rustning og våpen. Det er sikkert masse verdifullt inni der, sier Rosenlund som mener det også kan finnes en del skriftlig i sarkofagen.

Figur av mulig sarkofag i Bergen domkirke

FANT METALL: Inne i de tykke murveggene i koret på Bergen domkirke har sannsynligvis en sarkofag med Magnus Lagabøte overlevd branner og sjørøverslag.

Foto: Ill: Sintef

– Et mirakel

Magnus Lagabøte styrte et stort Norge fra et rikt Bergen. Kongen gav den største donasjonen til et kloster noensinne, ifølge Rosenlund, og fikk bygget det som i dag er koret på Bergen Domkirke.

– Det er et mirakel at denne kisten har stått i fred hele denne tiden. Kirken har brent sammen med byen tre-fire ganger og har vært utsatt for flere sjørøverslag, forteller Rosenlund.

Han mener det er mange grunner til at sarkofagen kan ha stått urørt i over 700 år.

– Minnetavlen brant nok ned, klosteret med mukenene som kjente historien ble nedlagt og svartedøden gjorde nok også sitt til at den har fått stå i fred.

– Har ligget behagelig

– Det er antakelig en marmorsarkofag som er murt inn i veggen. Han ligger sannsynligvis tørt og godt, og har hatt det behagelig inni der.

Veggene på det som først var et fransikanerkloster er tykke. Tross tidligere forsøk har ingen tidligere funnet kongen som skal være begravet i «sin egen kirke».

Rosenlund er en ivrig hobbyhistoriker og har selv betalt forundersøkelsene som er utført ved hjelp av et instrument som vanligvis brukes til å finne rør, kabler og telehiv i norske veier.

– For oss er ikke dette et standard prosjekt, men det var spennende og vellykket, sier Lalagüe.

Vil åpne veggen

– Jeg er ikke en ekspert på arkologi, men anbefaler å bore i murveggen og undersøke videre, sier Lalagüe ved Sintef.

– De må åpne dette, mener Rosenlund som håper Riksantikvaren er klare for å bore og skjære seg inn til kongen.

Her kan du bli med Rosenluind og Lalagüe på jakt etter sarkofagen:

Video Leitar etter konge i kyrkjeveggane

PÅ SKATTEJAKT: Se video fra skattejakten i Bergen domkirke tidligere i vår.