Hopp til innhold

– Er ikke sikkert vi får vite dødsårsaken

Så langt har legene som obduserer Alexander Dale Oen ikke klart å finne ut hvorfor svømmeren døde.

Alexander Dale Oen

DØDE BRÅTT: Stjernesvømmeren Alexander Dale Oen døde brått under et treningsopphold i Flagstaff i Arizona.

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

Sjefspatolog ved Coconino County Medical District, Lawrence Czarnecki, skal lede undersøkelsene av Dale Oen etter at den foreløpige obduksjonsrapporten ikke ga svar på hvorfor 26-åringen plutselig døde .

Czarnecki har 17-18 års erfaring, og tre etterforskere skal samle inn informasjon til patologen, som så skal forsøke å finne dødsårsaken.

Helsesjefen i Coconino County, Barbara Worgess, kan på grunn av taushetsplikt ikke gi opplysninger spesifikt om Dale Oen, men sier på generelt grunnlag at undersøkelsene vil være en kombinasjon av innhenting av sykehusjournaler, intervjuer med familien, landslagslegen og andre, i tillegg til toksikologiprøver for å undersøke blodet til tester av ulike vevsprøver.

– Vi vil sjekke alle muligheter

Til bt.no sier helsesjefen at det ikke er sikkert at dødsårsaken noen gang vil bli funnet.

– Det er en mulighet. Vi har hatt tilfeller der vi ikke har klart det. Men jeg forsikrer om at våre folk vil fortsette til de er helt sikre på at det ikke er noe annet som kan hjelpe dem videre i arbeidet. Det kan bety ekstra laboratoriearbeid, konsultasjoner, flere samtaler med familien. Vi sjekker alle muligheter, sier Worgess til bt.no.

Ifølge helsesjefen har det i løpet av hennes 14 år i Coconino Public Health Services District aldri vært et dødsfall som Dale Oens.

– Alexander falt ikke og ble ikke slått. Det var ingen anatomisk dødsårsak, lungene var ikke fylt med vann eller noe slikt. Derfor vet vi ikke hva han døde av, sier hun. Siden det ikke var noen åpenbar grunn til Alexanders død, vil det være naturlig å starte med er å sjekke hjertet. Det stoppet åpenbart å banke. Obduksjoner er som et puslespill. All informasjon som innhentes kan endre konklusjonen. For ikke å gi folk et galt inntrykk, snakker vi ikke om hva som blir gjort før vi har et svar.