Hopp til innhold

Går fri for blogging om politidrap

Politiet vil trekke siktelsen mot Eivind Berge, som oppfordret til politidrap. – Dette skaper en utrygghet for politifolk, mener Politiets Fellesforbund.

Eivind Berge

KAN IKKE STRAFFES: Eivind Berge har blogget om at drap på politi er en god metode å få frem et budskap. Det kan han ikke straffes for.

Foto: Privat

I dag kom Høyesteretts kjennelse om varetektsfengslingen av blogger Eivind Berge. Høyesterett støtter med det lagmannsretten sin avgjørelse om at bloggeren ikke kunne varetektsfengsles videre.

Avgjørelsen får nå konsekvenser for all straffeforfølgelsen og siktelsen mot Berge. Dagens uttalelse gjør det vanskelig for politiet å ta saken opp for retten, sier politiadvokat Trond Høvik til NRK.

Høyesterett: Blogging ikke offentlig

– Han vil gå fri fra uttalelsene han kom med i sin blogg, slik vi tolker det, sier Høvik til NRK.no.

34-åringen fra Fjell i Hordaland ble pågrepet 4. juli og siktet for å ha oppfordret til drap på politifolk i sin antifeministiske blogg. Høyesterett slår fast at ytringene til Berge helt klart er straffeverdige. Men fordi blogging på internett ikke er en del av offentligheten, kan han ikke straffes.

Her er utdrag fra blogguttalelsene han står siktet for:

Jeg kan vanskelig forestille meg en bedre metode enn politidrap for å sende et signal til samfunnet fra menn om at vi ikke finner oss i hvordan vi blir behandlet.

Eivind Berge på sin blogg

Politidrap harmonerer 100 prosent med alt jeg står for og er overhodet ikke noe jeg vil beklage. Tvert imot vil jeg understreke at jeg anser politidrap som den edleste formen for mannsaktivisme (...)

Eivind Berge på sin blogg

Høyesteretts kjennelse sparker også beina under politiets videre etterforskning av saken.

Eivind Berge sier til NRK.no i ettermiddag at politiets sak har kollapset fullstendig – og får trolig rett i det.

Politiet: – Vi liker det ikke

Politiet sier de ikke kan straffeforfølge uttalelser på en blogg før den syv år gamle oppdaterte versjonen av straffeloven blir vedtatt.

Blogger Eivind Berge

UT AV VARETEKT: Eivind Berge under fengslingsmøtet i Gulating lagmannsrett. I dag fikk han vite at han ikke kan varetektsfengsles lenger.

Foto: Holte, Magnus Aamo / NTB scanpix

I en pressemelding skriver politimester i Bergen, Geir Gudmundsen, følgende: «Lovgiver har i den nye straffelov av 2005 § 10 tatt tak i dette problem. Når den nye straffelov trer i kraft vil problemet være løst.»

Men selv om loven blir endret, får den ikke tilbakevirkende kraft og uttalelsene til Berge kan ikke straffes.

– Vi liker det ikke, men det er en virkelighet vi må forholde oss til, sier politiadvokat Høvik.

Statsadvokaten har siste ord

Høvik sier at påtalemyndigheten ennå ikke har avgjort om saken skal henlegges, men sier at alt peker mot det. Det er statsadvokaten som formelt skal avgjøre om saken legges død.

– Avgjørelsen vil falle der. Men når Høyesterett har sagt at uttalelsene ikke er straffbare slik loven er nå, så vil nok resultatet bli en henleggelse.

Berges forsvarer sier de nå vil vurdere å søke erstatning etter perioden Berge satt fengslet.

Politiets fagforening: – Skal ikke være mulig

Kjetil Rekdal, leder i Politiets Fellsforbund Hordaland

BEKYMRET: Kjetil Rekdal i Politiets Fellesforbund sier det ikke skal være mulig å true noen på nettet uten å få en reaksjon.

Foto: NRK

At bloggeren går fri for det han har skrevet er urovekkende, mener Kjetil Rekdal, leder i Politiets Fellesforbund i Hordaland.

– Politiet er samfunnet sitt sivile maktapparat, som skal ivareta tryggheten i samfunnet. Hvis ikke de som skal ivareta tryggheten selv blir beskyttet, så skaper det en utrygghet som ikke er ønskelig.

Han forventer nå at det skjer noe raskt med lovgivningen.

– Det skal ikke være mulig å fremsette drapstrusler på internett mot personer uten at det skal få en reaksjon. Hvis ikke loven dekker det i dag, må det endres snart slik at politiet kan føle seg trygge.