Hopp til innhold

Avis drar polititopp i retten for å unnslippe millionsøksmål

Bergensavisen er saksøkt for millionbeløp etter at de publiserte bilder av savnet kvinne. Nå vil avisen bevise at det er saksøkerne som er skyld i forsvinningen.

Tore Salvesen

VITNER I MORGEN: Politistasjonssjef Tore Salvesen er kalt inn for å vitne i rettssaken for å orientere om politiets arbeid under etterforskningen.

Foto: Ingrid Tangstad Hatlevoll / NRK

Onsdag morgen må Bergensavisen møte i Bergen tingrett, saksøkt for 1,7 millioner kroner av ektemannen og svigermoren til savnede Dung Tran Larsen, som var 22 år gammel da hun forsvant sommeren 2007.

De to trekker avisen for retten fordi de mener at avisen gjentatte ganger urettmessig har brukt private bilder av Tran Larsen som familien mener å ha opphavsrett til. Familien krever 50.000 kroner for hver gang bildene er brukt.

Krever 50.000 for hver gang

Da 22-åringen forsvant, fikk media flere bilder av den savnede kvinnen. Noen av disse ble gitt ut av politiet. Bergensavisen og flere andre saksøkte medier, deriblant NRK , fortsatte å bruke disse bildene da familiemedlemmene ble mistenkt og senere siktet. Det er denne bruken familien nå krever erstatning for.

Avisen akter å overbevise retten om at de to saksøkerne, som begge var siktet i den nå henlagte drapssaken, står bak Dungs forsvinning. Bergensavisens advokat, Thomas Rieber-Mohn, har tidligere uttalt til bt.no at det i så fall får erstatningskravet til å klapper fullstendig sammen.

Et sentralt punkt i deres bevisførsel vil bli erstatningssaken fra 2010, hvor Dungs ektemann gikk med på å betale hennes foreldre 240.000 kroner i erstatning etter forsvinningen.

– Går ikke inn på siktelsene

Et av Bergensavisens viktigste vitner i den kommende rettssaken, er politistasjonssjef Tore Salvesen ved Bergen vest politistasjon. Han har ledet etterforskningen av forsvinningsmysteriet og er delvis løst fra taushetsplikten for å kunne forklare seg om saken i retten.

Advokat Arild Dyngeland

TAUS: Advokat Arild Dyngeland representerer de to saksøkerne, som begge har vært siktet i saken.

Foto: Ingvil Aaen Torpe / NRK

– Jeg vil i retten forklare meg fritt om selve undersøkelsessaken og hva vi har foretatt oss, sier Salvesen.

–Jeg kan ikke gå inn på siktelsene og det som lå til grunn for siktelsene. Jeg forholder meg til at saken er uoppklart og at det per i dag ikke er noen siktet i saken, sier Salvesen til NRK.no.

Mener vitnemål er uproblematisk

Han ser det ikke som problematisk å måtte møte i retten for å greie ut om politiets arbeid i forsvinningssaken.

– Nei, absolutt ikke. Dette er en sivil rettssak, hvor spørsmålet om opphavsrett skal behandles. Det er det jeg forholder meg til. Jeg ser det som min plikt å møte og forklare meg om politiets befatning med disse bildene, sier Salvesen.

– Bergensavisen ønsker å bevise sivilrettslig at saksøkerne har noe med forsvinningen å gjøre. Hva tenker du om det?

– Det har jeg mine personlige tanker om, som jeg ikke ønsker å dele, sier Tore Salvesen.

Politirettsekspert: – Må ikke synse i retten

Advokat Jens-Ove Hagen er en landets fremste eksperter på arbeidsrett knyttet til polititjenestemenn. Han ser ingen store problemer ved Salvesens vitnemål, all den tid forklaringen er knyttet til forhold som lar seg dokumentere.

– Etterforskere må kunne redegjøre for etterforskningen og summere opp resultatene ut fra dokumentasjon som forutsettes å være kjent for partene fra før. Så lenge han ikke begir seg inn på synsing, tror jeg dette vil være uproblematisk, sier Hagen.

– Hvor sannsynlig er det at Salvesen kommer med nye og oppsiktsvekkende opplysninger i åpen rett?

– Det har jeg vondt for å tro, sier Hagen.

BA: – Aldri hørt om liknende

Sjefredaktør Anders Nyland i Bergensavisen sier at søksmålet mot avisen og andre medier kom svært overraskende.

– Jeg har ikke tidligere hørt om at pårørende har krevd opphavsrettslig vederlag for bilder som er brukt i forbindelse med etterlysning av savnede, sier Nyland til NRK.no.

Redaktøren ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer om hvordan avisen akter å gå frem for å tilbakevise søksmålet i retten.

Saksøker: – Vil bidra til at Dung blir funnet

Ektemannens og svigermorens advokat, Arild Dyngeland, ønsker ikke å la seg intervjue av NRK.no i forkant av rettssaken. I stedet sendte han en skriftlig uttalelse, hvor det bl.a. heter:

I presseoppslag har man sett sterke tendenser til moralisering og fordømmelse over at krav om erstatning er fremmet. Også saksøkerne har rettigheter som er vernet. Etter menneskerettighetskonvensjonen har de krav om vern for sitt privatliv og sin eiendom. (...)

Den store oppmerksomheten som har vært på siktelsen mot saksøkerne, har vært en voldsom belastning for dem og deres familie. (...)

Saksøkerne ønsker å bidra til at Dung Tran Larsen finnes. De ønsker ikke å bidra til at pressen illustrerer artikler og innslag om drapssiktelse, særlig ikke med bilder som er av utpreget privat karakter. (...)

Advokat Arild Dyngeland

NRK også saksøkt

Det er satt av to dager til rettssaken. I neste uke møter familien Dagbladet i retten, mens rettssaken mot Bergens Tidende finner sted i november. Også NRK er saksøkt, men denne saken er etter avtale med saksøker satt på vent inntil videre.