Hopp til innhold

– Jeg hadde aldri sett for meg at vi skulle spille på et karibisk cruise

Enslaved feirer ny plate med delfinsafari og mageplask-konkurranse sammen med to tusen metalfans. – Det blir det særeste vi har gjort noensinne, sier Grutle Kjellson.

Enslaved på karibisk cruise

ROCKER BÅTEN: Grutle Kjellson, her fotografert på Quartfestivalen i 2006, tar i desember med seg Enslaved til metalcruise fra Miami til Bahamas. Bildet til høyre er fra fjorårets Kiss Kruise.

Foto: Håkon Mosvold Larsen, SCANPIX/Stig Karlsen, NRK

Mye har skjedd siden de to kompisene Ivar Peersen fra Etne og Grutle Kjellson fra Sveio dannet metalband sammen i 1991, like før den store black metal-stormen i Norge.

Selv om gruppen tok navnet fra en Immortal-låt og dediserte debutalbumet «Vikingligr Veldi» til den drepte Mayhem-gitaristen Øystein «Euronymous» Aarseth, har gruppen aldri følt seg som en del av den norske black metal-scenen.

– I Norge fikk vi en helt egen definisjon av genren, som sa at all metal med sataniske tekster var black metal. Alt annet var ikke det. Så per definisjon har vi aldri vært black metal, sier bassist og vokalist Grutle Kjellson.

LES OGSÅ: Vil ha Håvamål i stedet for bibel på hotellene

Enslaved

SNART TURNÉKLAR: Grutle Kjellson og Arve Isdal i aksjon på scenen.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Ville ha bilde med liksminke og fluestang

Likevel hender det fortsatt at noen forsøker å knytte dem tettere opp mot genrens mørke historie. I fjor takket bandet nei til et tosiders oppslag i en av Englands største og mer seriøse tabloidaviser, fordi avisen utelukkende var interessert i å snakke bandet inn i black metal-skandalene fra 90-tallet.

– Noen blir skuffet når de oppdager at vi ikke har noen mørk fortid, sier gitarist Ivar Peersen.

Skuffelsen var også lett å lese i stemmen til den norske magasinredaktøren, som for få år siden hadde sendt en journalist ut for å intervjue Grutle Kjellson om hans andre store lidenskap, sportsfiske. Bassisten og journalisten dro ut på fisketur, men redaktøren ringte kjapt tilbake og sa at det hadde skjedd en misforståelse.

– Han ville at jeg og journalisten skulle gjøre intervjuet på nytt, men at jeg skulle stille med patronbelte, nagler, liksminke og fluestang. Jeg tror ikke det, gitt. Så vi støter på sånt innimellom, også i Norge, forteller Kjellson.

Enslaved

KRITIKERROST: Sunnhordlandske Enslaved har holdt det gående i 21 år og er blitt et av Norges aller største navn innenfor metalsjangeren internasjonalt.

Foto: Christian Misje / Nuclear Blast/Warner Music

– Fem schizofrene platesamlinger
Enslaved "Riitiir"

NYTT ALBUM: «Riitiir» er gruppens tolvte album og blir sluppet kommende mandag.

Foto: Warner Music
Ivar Peersen

LAGER ALLE RIFFENE: Gitarist Ivar Peersen har vært med helt siden starten i 1991.

Foto: Christian Misje / Nuclear Blast/Warner Music

Selv om musikken i starten helt tydelig hadde sine røtter i sortmetallen, utmerket sunnhordlandsbandet seg allerede fra starten med lange komplekse låter og langt mer progressive arrangementer enn metalfans var vant til. Man kan fint trekke paralleller til elementer fra Pink Floyd, Rush og King Crimson uten at bandmedlemmene rynker på nesen.

– Alle fem i bandet har sine store platesamlinger, som er mildt sagt schizofrene. Musikken vår blir derfor et ganske stort lappeteppe, hvor man kan finne farger av alt fra Rush til Bathory, sier Kjellson.

Gruppens siste album, «Vertebrae» (2008) og «Axioma Ethica Odini» (2010), er blitt hyllet og lovprist i internasjonal metalpresse, og nordmennene nyter stor aktelse både i inn- og utland.

Responsen på det nye albumet «Riitiir» er allerede så overstrømmende at bandet selv er overrasket.

– Tilbakemeldingene er vanvittig positive. Vi hadde jo trodd på en ganske god mottakelse, ut fra feelingen vi hadde og responsen på de forrige albumene, sier Peersen.

– Hittil har det kun vært toppkarakterer. Vi er godt vant, men det pleier ikke være så ekstremt og så voldsom oppmerksomhet som denne gangen, sier Kjellson.

HØR SMAKEBIT: Her er «Thoughts Like Hammers»

Fikk bekymringsmelding fra svigers

Flere av de som har hørt platen, mener at Enslaved nå har klart å gjøre de lange og kompliserte låtene sine catchy, samtidig som de krever mye av lytteren. Utviklingen har ført til noen høyst uventede bivirkninger.

– Jeg fikk en bekymringsmelding fra svigerforeldrene mine, forteller Ivar Peersen.

– De fikk låne platen med seg på hytten et par dager. Etterpå var de sterkt bekymret på våre vegne, fordi de likte platen. De var redd for at ting holdt på å gå i dass for oss, humrer gitaristen.

Torsdag 4. oktober starter Enslaved sin nye turné i Trondheim. 2. november gjør de sin første konsert noensinne på Stord, før norgesturnéen avsluttes i Haugesund dagen etter. Gruppens andre hjemby, Bergen, må vente til i april.

Grutle Kjellson og Ivar Peersen i Enslaved

RELEASEPARTY I BERGEN: Grutle Kjellson og Ivar Peersen i sofaen på platebutikken Apollon, hvor bandet møter fansen og spiller nye platen fredag.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Skal dømme i mageplask-konkurranse

Men de mest bemerkelsesverdige spillejobbene de har i år, er to opptredener under metalcruiset «Barge To Hell» i det karibiske hav i desember. Blant de øvrige artistene finner man navn som Sepultura, Paradise Lost, Behemoth, Mayhem og Kampfar.

– Det blir kanskje det særeste vi har gjort noensinne, sier Grutle Kjellson.

Band og fans kommer ekstremt tett på hverandre og kan i fellesskap reise på grotteutforskning eller delfinsafari, for å nevne noe.

– Vi skal være med på en del pussige ting i tillegg til konsertene. Arve (Isdal, gitar) og Herbrand (Larsen, keyboards/gitar/vokal) skal være med i en klatrevegg-konkurranse. Cato (Bekkevold) skal gjøre en trommeklinikk, mens Grutle og jeg skal være dommere i en mageplaskkonkurranse, forteller Ivar Peersen.

– Det blir kjekt. Vi kommer til å bli akkurat som gamlingene i «Muppet Show», sier Kjellson.

Grutle Kjellson i studio

KOMPLEKST OG 'CATCHY': Grutle Kjellson i studio under innspillingen av 'Riitiir'. Tilbakemeldinger fra anmeldere og fans hittil tyder på at låtene er litt mer umiddelbart tilgjengelige og 'catchy', forteller bandmedlemmene.

Foto: Mirjam Orman Vikingstad / Nuclear Blast/Warner Music

Rørt av amerikansk Irak-veteran

Intens turnévirksomhet verden over de siste årene har også gitt sunnhordlendingene en rekke uforglemmelige opplevelser. Utallige fans kommer for å hilse på og takke for hva musikken har betydd for dem. Noen har også funnet kjærligheten med hverandre og ber om bandets tillatelse til å bruke musikken i bryllupet.

Grutle Kjellson

BLE RØRT: Grutle Kjellson og de andre medlemmene ble takket av en skadd Irak-veteran da de spilte i Dallas.

Foto: Christian Misje / Nuclear Blast/Warner Music

Men mest inntrykk gjorde det amerikanske Irak-veteranen de møtte utenfor et konsertlokale i Dallas, Texas i 2007.

– Han stod ute ved turnébussen og ventet tålmodig til alle fem var kommet ut. Så holdt han en liten tale, hvor han fortalte om hvordan han hadde lagt i lang tid nede i en grøft i ørkenen under en presenning, uten mat og drikke. Men han hadde med seg en iPod med Enslaved på. Musikken hadde gitt ham motivasjon til å holde seg i live, forteller Kjellson.

Krigsveteranen var både fysisk og psykisk skadet av krigstraumene, men var så takknemlig over hva musikken hadde gjort for ham at han festet en airborne-pin på jakkeslaget til hvert enkelt medlem i bandet.

– At han fant noe i glede i musikken vår, mens han lå der og hutret, er fint å tenke på, sier Peersen.

– Det var veldig sterkt. Sånt gjør noe med deg, sier Kjellson.

Siste sporet fra det kritikerroste albumet "Vertebrae"

SPILLER HOS LINDMO: Her kan du se Enslaved fremføre 'The Watcher' fra 2008-albumet 'Vertebrae'