Hopp til innhold

Her tester Liv Grete formen før verdens bratteste motbakkeløp

– Helt forfedelig. Jeg har vondt alle plasser, sier skistjernen etter å ha testet Stoltzekleiven. Denne helgen deltar over fem tusen i melkesyrefesten i Bergen.

Over fem tusen samles til motbakkeløp i Bergen denne helgen. Den tidligere skiskytterstjernen tester løypen.

BLODSLIT: Selv tidligere toppidrettsutøvere kjenner på blodsmak og melkesyre i den bratte mosjonsløypen. VIDEO: KJELL JØRAN HANSEN

Jon Tvedt vant Stoltzekleiven Opp.

REKORDHOLDER: Jon Tvedt var Kongen av Stoltzekleiven og har fortsatt rekorden.

Foto: Arne Frank Solheim / NRK

Rundt 800 trappetrinn, 910 løpemeter, en høydeforskjell på 313,5 meter og en gjennomsnittlig stigning på 34,5 grader tærer alvorlig på selv tidligere toppidrettsutøvere.

– Dette er pushing av smerteterskelen, sier skiskytterstjernen Liv Grete Skjelbreid Poirée etter å ha gjennomført en økt i Bergens og prestisjetunge mosjonsløype, Stoltzekleiven i Sandviken.

LES OGSÅ: Vant med samme tid som i fjor

Jon Tvedt satte rekord i 1995

Denne helgen arrangeres den årlige melkesyrefesten «Stoltzekleiven Opp», hvor over fem tusen deltakere fra Bergen og Hordaland konkurrerer mot seg selv og hverandre i kampen om å komme opp til Sandvikspilen på kortest mulig tid.

– Løpet startet klokken 12.30 i dag, og deltakerne starter med ti sekunders mellomrom. Mellom kl. 13 og 14 i morgen løper de antatt beste og de største profilene, sier løpssjef Owen Westergård til NRK.no.

Avdøde Jon Tvedt (Gular IL) har fortsatt rekorden på 8.13, satt i 1995, mens Anita Håkenstad Evertsen (Øystre Slidre IL) i 2006 satte rekord for kvinner med 9,56.

– Gir økt sosial status

Motbakkeløpet, som skal være verdens bratteste, har steget voldsomt i popularitet de siste årene. I år ble løpet fullbooket på bare syv (!) minutter. Deltakelse og god tid kan i mange miljøer føre til økt sosial status.

Det populære motbakkeløpet i Bergen startet fredag. Over fem tusen påmeldte skal klyve opp de 800 trappetrinnene.

BLODSLIT I PØSREGN: Se et knippe av deltakerne som slet seg opp Stoltzekleiven fredag. VIDEO: JØRGEN EIDE

Løypekart Stoltzekleiven

VERDENS BRATTESTE: Løpet går opp til Sandvikspilen, 379 meter over havet.

Foto: Google Earth/Stoltzen.no (brukt med tillatelse)
Kristen Skjeldal

GLAD FOR SUKSESSEN: - Jeg fryder meg over slike motbakkeløp. De er helt topp for folkehelsen, sier Kristen Skjeldal.

Foto: Borgen, Ørn E. / NTB scanpix
Silje Dyrkolbotn på Stoltzekleiven Opp 2012

HÅPET PÅ PERS: Fana-spiller Silje Dyrkolbotn håpet å forbedre sin personlige rekord på 16.14.

Foto: Espen Hatlestad / NRK
Bjarne Ludvigsen på Stoltzekleiven Opp 2012

HEIET PÅ KOMPISENE: Bjarne Ludvigsen skal løpe Stoltzen lørdag, men var på plass allerede fredag.

Foto: Espen Hatlestad / NRK

– Hvis du har en god tid i Stoltzen, setter du deg i respekt. Det gir sosial status når det er familieselskap og du får spørsmål om Stoltzen. Da sier du ikke tiden din med beskjemmelse, sier Westergård til Bergens Tidende i dag.

Langrennsløper og OL-gullvinner Kristen Skjeldal (45) har selv deltatt i løpet åtte ganger, med en bestetid på 8.49 (2004). Han mener beliggenheten like utenfor Bergen sentrum er en vesentlig suksessfaktor, men peker også på to andre årsaker til populariteten:

– Alle kommer seg opp

– Løpet er så overkommelig at alle klarer å komme seg opp. I tillegg betyr det mye at det er enkeltstatt i stedet for fellesstart. Da får du mer fokus på deg selv og kan konsentrere deg om egen tid, uten å være redd for at det skal bli veldig synlig om du har trent lite, sier Skjeldal til NRK.no

– Så er det også noe med at når mange deltar i et løp, så trekker det folk i seg selv. Stoltzen er blitt en stor happening, litt som Birkebeineren, sier skiløperen fra Voss.

– Målområdet ser tidvis ut som en slagmark, og det er ofte både snørr og tårer å se. Hvordan er følelsen når du kommer opp?

– Det er vondt, men det skal man være innstilt på etter et sånt løp. Du skal føle at du må kastet deg ned på plattingen etter å ha gått i mål. Det kan bite skikkelig i deg. Men alt er glemt etter fem-ti minutter. Da får du en skikkelig god følelse, sier Skjeldal.

Håper å forbedre pers

– Planen er å gi gass og øke etterhvert, humret SIlje Dyrkolbotn før hun skulle starte på stigningen like før klokken 15 fredag.

Fotballspilleren fra Fana har deltatt flere ganger og håpet i dag å forbedre sin personlige rekord på 16.14 i pøsregnet.

– Været kunne vært bedre, men dette blir stas uansett, sier hun.

– Det er vondt, men herlig!

Bjarne Ludvigsen var på plass ved løypen i regnet i dag, selv om han ikke skal løpe før i morgen.

– Jeg er ute for å føle på stemningen og heie litt på kompisene mine, forteller han.

– Det sies at selve løpet kan være ganske vondt?

– Ja, det er vondt, men herlig. Og det er enda bedre når du kommer i mål, sier han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.