Hopp til innhold

Strid om tysk kanon havner i retten

Politiet beslagla tysk krigskanon og siktet lokalpolitiker for brudd på våpenloven. Nå hevder hotelleier i Gudvangen at kanonen er hans. Dermed havner kanonen i retten.

Beslaglagt kanon

UVANLIG BESLAG: - Ganske mange politibetjenter har vært nede i beslaglageret for å ta kanonen nærmere i øyesyn, forteller politiadvokat Line Skjengen.

Foto: Hordaland politidistrikt

– Det er jammen ikke hver dag vi beslaglegger en kanon, sier etterforskningsleder Nils Inge Romslo ved Arna og Åsane politistasjonsdistrikt.

Politiet slo til mot en eiendom på Osterøy tidlig i forrige måned, etter tips om at det skulle stå et krigsvåpen i et verksted. Ifølge politiadvokat Line Skjengen var meldingen av en slik art at politiet mente det var grunn til å ransake verkstedet.

Tysk krigskanon med hakekors

– Det viste seg å være en eldre kanon med hakekors på, og vi fant ikke noe ammunisjon. Forsvaret har vært hos oss og sett på kanonen, og de har slått fast at den ikke kan brukes uten videre, sier Skjengen til NRK.no.

Eieren av garasjen er en lokalpolitikere i kommunen. Han var opprinnelig siktet for brudd på våpenloven, men saken vil bli henlagt, ifølge BA.no. Men det er likevel høyst uvisst om lokalpolitikeren får kanonen tilbake.

Olav Hylland

HEVDER Å EIE KANONEN: Hotelleier Olav Hylland i Gudvangen sier han fikk kanonen av sin far.

Foto: Arve Uglum / NRK

– Nå har det dukket opp en konflikt om eierforholdet. Kanonen skal være stjålet fra en privatperson for mange år siden, sier Skjengen.

– Ble stjålet for 14 år siden

Mannen som hevder å eie kanonen, er hotelleier Olav Hylland i Gudvangen.

– Min far kjøpte den kanonen fra Forsvaret på 60-tallet, og den har stått foran hotellet og pekt utover fjorden. Men for 14 år siden hadde vi britiske militære boende her under en militærøvelse på Voss. De skulle gjøre vedlikehold på den, og da forsvant den fra en parkeringsplass mens de holdt på med arbeidet, sier Gudvangen.

Osterøy-mannen har krevd å få kanonen tilbake. Ifølge politiadvokat Skjengen skal nå Nordhordland tingrett ta stilling hvem som er kanonens rette eier.

Lokalpolitiker nekter kjennskap

NRK.no har vært i kontakt med lokalpolitikeren. Han nekter enhver kjennskap til saken og ønsker ikke å la seg intervjue. Men mannen har forklart seg overfor politiet.

– Personen på Osterøy hevder å ikke ha noe kjennskap til hvor kanonen stammer fra. Han har forklart at han har fått den i gave, sier politiadvokat Line Skjengen.

Hotelleier Hyllad er helt sikker på at retten vil avgjøre at han er kanonens rette eier.

Skal tilbake på sin gamle plass

– Det er helt uinteressant for meg at han vil ha den tilbake. Er det tyvegods, så er det tyvegods, sier Hylland.

Nå gleder han seg stort til å få kanonen tilbake på sin gamle plass foran hotellet.

– Det kommer til å bli kanon, som man sier, sier Hylland.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.