Hopp til innhold

Nye milliarder til «månelandingen»

Mongstad og forskning på CO2-håndtering får også i årets statsbudsjett store midler. – Har gått prestisje i dette, mener Venstre.

Mongstad
Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

– De langstiktige linjene er viktige i årets statsbudsjett, forteller stortingsrepresentant Jette Christensen til NRK.no.

Hun forteller at det settes av 3,4 milliarder til forskning på CO2-håndtering i neste års statsbudsjett. Over tre av disse milliardene havner på Mongstad.

Fullskala CO-fangst

Arbeiderpartiet har lagt mye prestisje i det Jens Stoltenberg i nyttårstalen i 2007 kalte for «vår månelanding» – å rense klimagassutslipp fra forbrenning av fossile brennstoff.

– Mongstad får 1095 millioner kroner og testsenteret TCM får 1955 millioner kroner, sier Christensen som representerer Arbeiderpartiet og Hordaland.

– Dette omfatter blant annet planlegging og forberedelse av fullskala fangst, transport og lagringsløsninger for CO2 fra Mongstad.

Målet var at CO2-rensinga skulle være i gang for flere år siden og prosjektet har blitt omtalt som en fiasko flere ganger.

Teknologi som skal eksporteres

Teknologisenteret på Mongstad er det største i verden av sitt slag og kostet 5,6 milliarder å bygge. Da senteret åpnet i mai i år sa Jens Stoltenberg at det var et viktig steg på veien til å realisere den såkalte månelandingen.

– Regjeringa vil bidra til å utvikle framtidsretta og effektive teknologier slik at CO2-håndtering kan realiseres nasjonalt og internasjonalt, sier Christensen.

Satsningen på CO2-håndteringa er en videreføring fra tidligere år. I årets statsbudsjett ble det for et år siden satt av 2,9 milliarder til prosjektene på Mongstad.

Mener det er et kostbart presitisjeprosjekt

Venstres nye nestleder Terje Breivik mener det har gått prestisje i prosjektet:

– Det som er mest tankevekkende er at de bruker så mye penger på et prosjekt. Det gjør at det er lite penger til andre pilotprosjekt for fornybar energi som Norge ville at enorm nytte av når verden rundt oss satser på fornybar energi over hele linja, sier Breivik.

De 3,4 milliardene til CO2-håndtering går, ifølge Olje- og energidepartementet, til følgende:

  • drift og videreutvikling av teknologisenteret på Mongstad (TCM)
  • planlegging av fullskalaanlegget på Mongstad
  • drift av Gassnova SF
  • forsking og teknologiutvikling og internasjonalt arbeid for å skape forståelse for CO2-håndtering som et viktig klimapolitisk tiltak