Hopp til innhold

Dette får Hordaland i statsbudsjettet

Odda og Høgskolen i Bergen er blant budsjettvinnerne i Hordaland.

Høgskolen i Bergen

MER UTDANNING: Den nye høgskolebygget i Bergen står ferdig 2014.

Foto: HLM arkitektur og Cubo

Her er noen av midlene som går til Hordaland i neste års statsbudsjett:

Flere studenter

Utdanning av lærere og ingeniører prioriteres i statsbudsjettet, i følge regjeringen. Høgskolen i Bergen får 856 millioner, 3,5 millioner mer enn i fjor, blant annet til tekniske investeringer. Også Norsk Lærerakademi (NLA) får ekstra midler.

Til sammen 430 nye studieplasser opprettes i Bergen. Flertallet av dem er på Høgskolen, men også Norges Handelshøyskole og Universitetet i Bergen kan legge opp til flere studenter neste år.

Klimaforskninga ved Bjerknessenteret i Bergen får 5 millioner ekstra. Universitetet i Bergen er derimot ikke helt fornøyde. De savner midler til å bygge planlagt aula.

En rekke ungdomsskoler i Hordaland får mulighet til å ansette flere lærere, skriver Bergens tidene. Penger til 32 nye lærerstillinger er en del av statsbudsjettet.

Én milliard til veg, men misnøye på bane

Dobbeltspor gjennom Ulriken har vært lovet fra regjeringen i lang tid. Nå er pengene til oppstart av bygging av dobbeltspor jernbanelinja på plass. Likevel kan det ta 15 år før reisetiden på Bergensbanen blir raskere.

Det ikke er satt av penger til videre utbygging av Bybanen i Bergen i statsbudsjettet.

Køene på E39 i Bergen er ofte lange og E16 blir på blir ofte kalt «dødsvegen». En milliard er til sammen satt av til veiprosjekter og -utbedringer i Hordaland, men mange av prosjektene legger opp til bompengefinansiering.

På strekninga Vågsbotn-Hylkje skal det brukes 280 millioner på ny trasé, tunnel og forlengelse av firefeltsvegen.

420 millioner kroner er satt av til restarbeider på prosjektet Vossapakken. Av dette beløpet vil 247 millioner kroner bli stilt til disposisjon av bompengeselskapet. Pakken omfatter penger til i veg flere steder langs Rv 13, rassikring langs E16 og omlegging av E16 slik at den går utenom Voss sentrum.

Penger til kulturminner

Odda får sammen med industrielle kulturminner i Atlungstad i Hedmark og Halden 18 millioner kroner over statsbudsjettet. I tillegg er industribyen 2,6 millioner gjennom NVE sin museumsordning.

Tiltak for å forebygge sosial problemer i byene er også prioritert. Bergen kommune har mulighet til å søke om 6,5 millioner kroner til bolig-, by og områdefornyelse, ifølge Arbeiderpartiets Jette Christensen.

Taket på middelalderbygget Håkonshallen i Bergen skal repareres. Til dette har regjeringen satt av 15 millioner.

Saken oppdateres.