Hopp til innhold

Romforskere får 18 millioner for å finne lynets hemmelighet

Forskere ved UiB bygger unik stråledetektor til ISS-romstasjonen. Nå er professor Nikolai Østgaard og hans team tildelt et av Europas mest prestisjetunge stipend.

Lyn over Ulriken

GAMMA I HVERT LYN?: Dersom forskernes teori om gammastråler i hvert eneste lyn stemmer, oppstår det gammaglimt 45 ganger i sekundet på jorden.

Foto: Oyvind Sjursen

Professor Nikolai Østgaard

SIKRER FEM ÅRS DRIFT: Professor Nikolai Østgaard sier stipendet gir prosjektet både trygghet og forutsigbarhet.

Foto: Eivind Senneset / UiB
International Space Station (ISS)

KLAR I 2015: Stråledetektoren fra Bergen skal etter planen festes på ISS-romstasjonen i 2015.

Foto: Paolo Nespoli / Ap
Sigmund Grønmo.

STOLT: UiB-rektor Sigmund Grønmo åpner pengesekken i pur glede.

Foto: UiB

Stipendet ERC Advanced Grants deles ut av det Europeiske Forskningsrådet, og forskergruppen har søkt to ganger tidligere uten å nå opp.

– Dette er veldig moro og gleder mange mennesker. Ikke minst sikrer det driften i flere år fremover og gir oss både forutsigbarhet og trygghet, sier Østgaard til NRK.no.

– Oppdaget ved en tilfeldighet

Romforskerne ved Universitetet i Bergen (UiB) jakter på gammaglimt i tordenskyer og er i gang med å bygge en gamma- og røntgenstråledetektor til Den Internasjonale Romstasjonen (ISS). Detektoren skal etter planen bli montert på romstasjonen i 2015.

– Dette er et fenomen som ble oppdaget ved en tilfeldighet for ca. 20 år siden. Det skjedde da en satelitt, som skulle se etter gammaglimt fra andre galakser, plutselig oppdaget gammastråler som kom fra jorden, forteller Østgaard.

Arbeidet med stråledetektoren i Bergen har pågått siden 2004. Fem år senere inngikk forskergruppen en kontrakt med European Space Agency (ESA), som ga dem tre millioner euro for å bygge instrumentet.

Tror gamma fins i alle lyn

Den første UiB-publikasjonen om gammastråler fra tordenskyer kom i 2008.

– Vi blir nå betraktet som en av de forskergruppene i verden som forstår dette fenomenet best. Vi er ikke nummer én, men blant de fire-fem beste. Alle innenfor dette feltet følger hverandre tett, sier Østgaard.

Når stråledetektoren blir montert på romstasjonen, som går i bane 400 kilomter over jorden, er planen å samtidig måle gammastrålingen fra tordenskyene fra nærmere hold ved hjelp av detektorer på en luftballong og et fly.

– En av teoriene våre er at det er gammastråler i hvert eneste lyn, noe som betyr at det oppstår 45 ganger i sekundet her på vår planet. Derfor vil vi så nær kilden som mulig for å finne ut av dette, sier professoren.

– Stort for hele UiB

Universitetet i Bergen har besluttet å bevilge 25 prosent av summen ekstra til prosjektet.

– Det er en satsning på kvalitet som gir uttellingen her. En slik tildeling er stort for hele UiB, og vi ønsker Østgaard lykke til med arbeidet, sier rektor Sigmund Grønmo til universitetets egne hjemmesider.