Hopp til innhold

– Det har vært en tung dag i retten

– Jeg ville nok ha angret om jeg ikke hadde vært her, sier Hilda Festes nevø. Familien følger saken i retten til tross for at det vil dukke opp ubehagelige detaljer.

Egil Aadland

TØFT Å VÆRE TILSTEDE: Hilda Festes nevø sier familien har hatt en vanskelig dag i retten.

Foto: Arne Daniel Haldorsen / NRK

Bistandsadvokat Beate Hamre i Os-rettssaken

REAGERTE PÅ TILTALTE: Bistandsadvokat Beate Hamre spurte den tiltalte 19-åringen om hans tanker rundt drapet og den dreptes familie.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

– Dette har vært en vanskelig og tung dag, men vi var forberedt, sier Hilda Festes nevø Egil Aadland, etter at første dag i Nordhordland tingrett er over.

Den 98 år gamle kvinnens familie har fulgt den tiltaltes forklaring ord for ord. De vil følge rettsaken resten av uken.

– For min del ville jeg nok ha angret på det dersom jeg ikke benyttet muligheten til å være med og sette meg inn i dette, sier Aadland.

– Vi valgte å bli her

98 år gamle Hilda Feste ble søndag 1. januar drept og seksuelt misbrukt i sin egen leilighet i Gamleheimshagen på Os utenfor Bergen. I retten håper familien å få vite hva som faktisk skjedde.

Hvorfor velger dere å følge rettssaken så tett når dere vet det kan komme ubehagelige detaljer?

– I ettertid kunne vi ha blitt sittende igjen med spørsmål som vi forhåpentligvis får svar på nå. Familien har valgt å være her for å få full innsikt, sier han.

Hevder å ikke huske noe

Den tiltalte 19-åringen svarte «nei» da han ble spurt om han erkjenner straffskyld for voldtekt og drap på Hilda Feste (98). Han var tidvis både irritert og hissig da han forklarte seg i retten .

Påtalemyndigheten mener både håndavtrykk, fotavtrykk og DNA-funn knytter ham til åstedet. Selv hevder 19-åringen at han ikke husker noe før han våkner i sengen sin dagen etter at Feste ble drept.

– Det kan hende han ikke husker noe, det kan hende det er en forsvarstale. Det spiller uansett ingen rolle, dersom han blir kjent skyldig. Dette har han påført seg selv, og da har han et like stort ansvar som om han husker, sier Festes nevø.

Les også: – Tror han lyver om hukommelsen

– Har tenkt på familien

Bistandsadvokat Beate Hamre, som representerer Hilda Festes familie, sier det ikke virker som om 19-åringen tar inn over seg sakens alvor.

Da hun tok over utspørringen mandag, lurte hun på hva tiltalte hadde tenkt om familien.

– At de har det helt forferdelig, svarte 19-åringen.

Les også: Venninne: – Jeg vil fortsatt ikke tro at det er han som har gjort det