Hopp til innhold

Talleraas anker til Høyesterett

Tidligere stortingsrepresentant Anders Talleraas, anker saken sin inn for Høyesterett. – Jeg er svært misfornøyd med dommen, sier Talleraas.

Anders Talleraas

Anders Talleraas anker saken sin. Han er dømt for grovt bedrageri

Foto: Hans Thomas Eikrem / NRK

Tidligere stortingsrepresentant for Møre og Romsdal, Anders Talleraas ble i 2010 dømt til seks måneders ubetinget fengsel for grovt uaktsomt bedrageri etter at han uberettiget hadde mottatt vel 2,6 millioner i alderspensjon fra Stortinget.

Talleraas anket, men Borgarting lagmannsrett forkastet Talleraas sin anke, slik at domfellelsen opprettholdes, men straffen på seks måneders fengsel ble gjort fullt ut betinget.

Anders Talleraas, har i dag levert anke til Høyesterett.

Anders Talleraas og Magnus Stangeland

Anders Talleraas og Magnus Stangeland i Oslo tingrett.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Sammen med Magnus Stangeland ble Talleraas tiltalt for grovt uaktsomt grovt bedrageri etter å ha mottatt alderspensjon etter den såkalte 75-årsregelen i den tidligere loven om pensjon for stortingsrepresentanter. Dette til tross for at de hadde for høye arbeidsinntekter til å kunne få slik pensjon.

Begge ble domfelt ved Oslo tingretts dom 7. januar 2011. Men Stangeland er ved Høyesteretts dom 23. april 2012 frifunnet.

LES OGSÅ:
Talleraas vurderer anke
Lagmannsretten forkastet anken

– Ser ut til å være en bratt motbakke


– Jeg er svært misfornøyd med dommen slik den falt i lagmannsretten. Jeg mener selv jeg er uskyldig. Derfor anker jeg til Høyesterett, men det ser ut til å være en bratt motbakke å nå frem, sier Talleraas.

– Hva slags forventninger har du til behandling av saken? Hvor snart vil den kunne komme opp?

– Nei, det har jeg ikke peiling på. Jeg har levert anke, så får vi ta det der etter, sier Talleraas.

I Talleraas sin sak har lagmannsretten kommet til at sakene til Talleraas og Stangeland er forskjellige hva gjelder hvilke opplysninger de to ga til sekretæren for pensjonsordningen.

Stangeland opplyste om sin konkrete inntektssituasjon og tok uttrykkelig opp betydningen av inntekter fra styreverv, mens Talleraas ikke gjorde noen av delene.

Lagmannsretten uttaler: «Dette ville ha vært lite byrdefullt siden Talleraas uansett var i dialog med pensjonsordningens sekretær.»

Straffeutmålingen ikke anket

Statsadvokat Tarjei Istad i Økokrim

Statsadvokat Tarjei Istad i Økokrim.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Riksadvokaten har også frist til i dag med å anke straffeutmålingen fra lagmannsretten der fengselsstraffen ble endret i forhold til i tingretten. Hos Riksadvokaten får NRK opplyst at straffeutmålingen ikke blir anket. Dette er i tråd med tilrådingen fra Økokrim.

– I utgangspunktet så tilsier et bedrageri på 2,6 millioner kroner en strengere straff enn bare betinget fengsel, men lagmannsretten har lagt stor vekt på at det er lenge siden saksforholdet. Etter en samlet vurdering har påtalemyndigheten kommet til at vi ikke vil gå videre med det i denne saken, sier statsadvokat Tarjei Istad i Økokrim.

Istad får fra NRK vite at Anders Talleraas anker inn for Høyesterett.

– Jeg får lese den anken når den kommer inn til vårt kontor, og så vil vi svare på den, sier Istad.