Hopp til innhold

Starter «Endringspartiet»: Vil uvitenheten til livs

Bente Åkre Rogne (Sp) i Haram kommune vil ha slutt på at politikere får ansvarsområder de ikke har kunnskap om.

Endringspartiet - Bente Åkre Rogne

Det står ikke på ambisjonene. Bente Åkre Rogne vil nemlig at Endringspartiet skal bli størst i Norge.

Med slagordet «Rett folk på rett plass» tar Bente Åkre Rogne sikte på å starte et nytt politisk parti på Sunnmøre.

Nyvinningen har fått navnet «Endringspartiet», og skal være en bastion for de som utelukkende ønsker å sette politikere til oppgaver og fagfelt de er kvalifiserte for.

– Det er ikke rart at folk får politikerforakt når de stadig vekk ser politikere bytte roller, og uttale seg om fagfelt de ikke har særlig grunnlag for å vite noe om, sier Rogne.

– Uvitenhet kan gi store konsekvenser

Haramspolitikeren er ingen nybegynner i lokalpolitikken, med sine åtte år som vara og kommunestyrerepresentant for Senterpartiet. I dag sitter hun i formannskapet, og har nå bestemt seg for å gjøre alvor av sine tanker om hva som trengs å rettes opp i det politiske landskapet.

– I dag er det for eksempel slik at kommunestyrerepresentanter er pålagt å stemme over absolutt alle saker - selv de man ikke har peiling på. Konsekvensene av uvitenhet kan være store, og derfor ønsker jeg at det kun er fagfolk og kvalifiserte brukere av tjenestene som skal si ja eller nei til saker innen helse, samferdsel og så videre.

Saken fortsetter under bildet

Bente Åkre Rogne

– Tenk deg at Endringspartiet blir det største i Norge. Den dagen er det bare å sluttføre endringen og kutte hele tiltaket, ettersom alle personene med den riktige fagkunnskapen er fordelt på de styringsplassene de er best skikket til, sier Rogne.

Foto: Malin Kjellstadli Korsnes / NRK

– Hvordan tenker du at dette skal fungere i praksis?

– Det blir litt som i departementene. Man kan melde seg inn i Endringspartiet og si at man for eksempel er interessert i helse, og deretter vise til kvalifikasjoner på det gitte området. Slik vil man få stemme på sine ønskede fagfelt, sier Rogne.

Samtidig understreker hun at det skal være en 60/40-kvotering på faglært og bruker, slik at brukergruppene endelig skal bli hørt i saker som gjelder deres felt.

Total omstokking

Rogne mangler fortsatt de 5.000 underskriftene som trengs for å kunne etablere et parti, men hun ser lyst på mulighetene etter å ha fått svært god respons fra rundt 500 personer som diskuterte forslagene med henne på alternativmessen i Lillestrøm i fjor høst.

Og det står ikke på ambisjonene hos initiativtakeren Rogne. Det endelige målet er nemlig en total omstokking av hvem som sitter i de forskjellige politikerpostene.

– Tenk deg at Endringspartiet blir det største i Norge. Den dagen er det bare å sluttføre endringen og kutte hele tiltaket, ettersom alle personene med den riktige fagkunnskapen er fordelt på de styringsplassene de er best skikket til.

– Men hvis alle skal blinke ut egne favorittposter - vil ikke dette føre til skjev fordeling av folk på de ulike fagfeltene?

– I noen kommuner kan det skje, men jeg tror dette vil gå bra dersom man i fellesskap finner ut hvilke områder man bør prioritere, sier Rogne.

Hva mener du? Vil Endringspartiet slå an i politikken?