Hopp til innhold

– Nye narkotiske stoff dukker forholdsvis tidlig opp i Kristiansund

Kristiansund (NRK.no): En kvinne ligger fortsatt bevisstløs på Kristiansund sykehus, trolig etter å ha inntatt syntetisk heroin - såkalt «krokodilledop».

Kaibakken sett fra Piren

Lederen for det distriktspsykiatriske senteret sier at nye narkotiske stoffer dukker forholdsvis tidlig opp i Kristiansund. Nå er to personer siktet for bruk av krokodille-dop. En av dem ligger bevisstløs på sykehuset i Kristiansund.

Foto: Gunnar Sandvik

Mannen som satt i arresten er nå løslatt. Avhørene er avsluttet og han er siktet for bruk av syntetisk heroin, trolig krokodilledop. Politiet fortsetter etterforskningen, og vil blant annet finne ut om stoffet fortsatt er i omløp. De jakter også på eventuelle bakmenn.

Dopet er et kraftig narkotikum, og kan blant annet fremkalle store vevskader der sprøyten settes. Dopet har fått krokodillenavnet på bakgrunn av den skjellignende huden som oppstår ved sårene.

Politiet avviser rykter

I Kristiansund går det onsdag en rekke rykter i forbindelse med saken. Så langt blir ikke de alvorligste ryktene bekreftet. Onsdag formiddag ser det ut til at flere omstendigheter er blitt blandet sammen.

Johan Petter Iversen

Politiadvokat Johan Petter Iversen.

Foto: Terje Reite / NRK

– Jeg kan avvise at det er flere involverte i denne saken enn kvinnen som ligger på sykehuset og mannen som har sittet i arresten, sier politiadvokat Johan Petter Iversen til NRK.

Kan ha vært i omløp lenge

Kilder i narkotikamiljøet i Kristiansund hevder at syntetisk heroin skal ha vært i omløp på Nordmøre i flere måneder. To av de i miljøet som NRK har snakket med, antyder at stoffet kan ha vært i omløp i Kristiansund så lenge som et og et halvt år. De hevder at flere narkomane også skal ha besøkt helsetjenesten i Kristiansund for å få drenert stoffet ut av kroppen.

Dette har så langt ikke vært mulig å få bekreftet fra offisielle kilder.

– Ser på det som skrekkdop

På det distriktspsykiatriske senteret i Kristiansund har de ansatte merket seg at flere i narkotikamiljøet har blitt oppmerksomme på stoffet. De har ikke hatt konkrete påvisninger av stoffet, men flere narkotikamisbrukere har tatt opp temaet på eget initiativ.

Flere har tatt dette opp med oss og har ønsket å snakke om det. Så langt har vi ikke vært aktivt ute med informasjon om stoffet, men nå vil vi ut og fortelle at de må være forsiktige, sier leder ved distriktspsykiatrisk senter Tor Nygaard til NRK.

Tor Nygaard understreker at han ikke kjenner til om hans pasienter har egne erfaringer med krokodilledopet. Men flere av narkotikamisbrukerne som senteret har kontakt med, omtaler syntetisk heroin som et skrekkdop.

Saken fortsetter under videoen

Tor Nygaard, leder ved distriktspsykiatrisk senter, om krokodilledop. Stoffet har mest truleg vore i omløp i Kristiansund, etter at to personar blei innlagt på sjukehus tysdag.

Omfattende metadonprosjekt

Syntetisk heroin har sporadisk vært registrert i noen norske byer. Til nå har det imidlertid ikke vært regnet som noe vanlig narkotisk middel i Norge. Dermed er det også uvisst hva som er årsaken til at det dukker opp i Kristiansund nå.

Vi vet ikke om Kristiansund har noe større narkotikaproblem enn andre norske byer. Men vi reagerte da vi startet metadonprosjektet i Kristiansund for noen år siden. Vi syntes det var ganske mange som meldte seg for å få metadon, sier Nygaard.

– Tidlig med nye stoffer

Tor Nygaard omtaler Kristiansund som en by som har storbylignende problemer når det gjelder narkotika. Til sammenligning forteller han at mens Kristiansund kunne ha 10 personer på metadonprosjekt, var det tilsvarende tallet nede på 1 eller 2 i nabobyene Molde og Ålesund.

Vi ser at når det kommer nye narkotiske stoffer, så dukker disse forholdsvis tidlig opp i Kristiansund, sier Nygaard.

– Mer blandingsmisbruk

Det distriktspsykiatrisk senteret kjenner narkotikamiljøet i området godt. Tor Nygaard mener å registrere en utvikling i måten narkotikamisbrukerne ruser seg på.

Misbruket ser ut til å ha forandret seg. Før gikk folk på stort sett de samme stoffene. Nå ser vi et mer omfattende blandingsmisbruk der flere typer stoffer er i omløp, sier Nygaard.

Ingen omfattende tiltak

Til tross for at en kvinne ligger bevisstløs, trolig på grunn av bruk av et forholdsvis nytt og farlig stoff, er ikke helsetjenesten i Kristiansund satt i noen form for alarmberedskap. Kommuneoverlege Kai Grimstad mener helsetjenesten likevel er godt forberedt om det skulle vise seg at saken har større omfang.

– Kommunehelsetjenesten i Kristiansund har ikke satt i verk noen spesielle tiltak. Vi kjenner miljøet godt. Skulle det dukke opp flere tilfeller, behandler vi det derfra, sier kommuneoverlege Kai Grimstad til NRK.

Dere har ingen informasjonsrutiner som utløses når det kommer et nytt aggressivt dop til byen?

Nei. Legekontorene er klar over hva som har skjedd, sier Kai Grimstad.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL