Hopp til innhold

– Det skal være MIN bunad

Konfirmasjonen står for tur og mange velger bunad til den store dagen. Det koster flesk, så foreldre må slutte å bestemme over bunaden til ungdommen mener Bunadspesialisten. De har tips for hvordan bunaden skal holde seg like fin.

Bunadspesialisten

Sigrid Ytterland i Bunadspesialisten har flere råd til ungdommene slik at bunaden holder seg fin. Hun mener det er viktig at de selv får bestemme hvilken bunad de vil ha. – Det koster det samme uansett, sier Ytterland.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

For mange foreldre står konfirmasjonen snart for tur, og forberedelsene er i gang. Det kan fort bli hektisk når kaker skal bakes, klær skal syes, og taler skal lages.

ordner på bunaden

Det er nok å gjøre i april måned for Bunadspesialisten.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

I en serie fra NRK skal du få lære mer om den perfekte konfirmasjonsgarderoben, hvordan holde taler, hvilke kaker skal en velge og hvordan unngå stresset.


LES OGSÅ:
Del 1: Hva er en konfirmasjon? Kirkelig vs. Humanistisk

Bestill et år i forveien

I konfirmasjonstiden kommer en ikke utenom bunaden. Hos Bunadspesialisten i Ålesund er det nok å gjøre. For det er en del som er sent ute med å bestille bunad, forteller daglig leder Sigrid Ytterland.

– Her kommer alltid noen etter jul, så vi har alltid noen bunader på lur vi kan sette sammen i siste liten. Vi anbefaler alle å være ute et år i forveien, sier Ytterland.

Bunaden – fest- og høytidsdrakten som har bakgrunn i en folkedrakt. Og folkedraktene har sin bakgrunn i den nasjonale bevegelsen som vokste fram på 1800-tallet.

LES OGSÅ:
Hvem er vakrest i landet her?
Prislapp for konfirmanten: 30 000
Populære, men dyre tradisjoner


Slår et slag for individualiteten

Forberedelser til konfirmasjonen.

Ytterland har inntrykk av at de aller fleste velger bunad til konfirmasjonen fremfor en kjole eller annen festdrakt.

Hun mener det er viktig at ungdommene selv får velge hvilken bunad de ønsker. Ofte legger foreldre seg bort i hvilken farge de vil ha på bunaden og hvilken sølje de vil ha.

– Vi prøver å slå et slag for individualiteten i en bunad. Det skal være min bunad. Da tror jeg de får et nærmere forhold til bunaden.

En bunad må tas godt vare på skal den holde seg like fin.

Fikser på bunad

Bunadene må ordnes før den store dagen.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

Derfor får ungdommene med seg en brosjyre og veiledning om hvordan de skal oppbevare bunaden, og hun har noen tips.

– Det kan lønne seg å henge bunaden i en stoffpose så en beskytter den, for det kan fort gå 10 til 12 måneder før en bruker den igjen, sier Ytterland.

– Det er også viktig å vaske skjorten hver gang man har brukt den. Selv om den ikke ser skitten ut, så må den oppbevares nyvasket, sier hun.

– Har brent oss før

Måltakingen pleier bunadsspesialisten å vente med til rundt jul.

Ytterland sier at de fleste holder seg på samme nivået fra måltakingen og når konfirmasjonsdagen snart er i gang, men det er noen som endrer seg rimelig kjapt.

bunadspesialisten

På bunadspesialisten henger mange bunader som enda må fikses på.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

– Noen vokser også i høyden så vi bruker å gardere oss før vi klipper av forkleet. Det har vi brent oss på før, og da står vi der med en bunad som er for kort, sier Ytterland.

Satt inn annonse i lokalavisa

Skal du ha en ny bunad med alt tilbehøret av skjorte, sølje og sko kan det fort komme opp i 30- 35.000 kroner.

Derfor kan en velge å leie bunad eller kjøpe brukt. Hos Bunadspesialisten kan guttene leie. Det er populært for de som ikke er ferdig utvokst, og det er mange som gjør første helgen i mai. Hvis en ikke ønsker å kjøpe ny eller leie kan en også kjøpe brukt. På nettsteder som www.finn.no og www.rubrikk.no kan en sette inn annonse.

Åshild og Sandra

I år skal Sandra Slinning Hasselø konfirmere seg. Forberedelsene er mange for henne og mamma Åshild Slinning.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

Hjemme hos Åshild Slinning og datteren Sandra Slinning Hasselø i Ålesund har valget falt på en svart sunnmørsbunad. En som ligner på den storesøsteren Stine hadde i sin konfirmasjon året før.

Sandra fikk sin bunad etter å ha satt inn annonse i lokalavisa.

– Jeg fikk den i januar, da hadde mormor kjøpt den til meg brukt. Vi var veldig heldig med den, sier Sandra.

– Vi kjøpte fra to ulike plasser, og fikk sølje og alt sammen. Og den passet! Vi slapp å sy verken ut eller inn, hun smatt rett inn i den, sier Åshild.
– Hvorfor er det viktig for deg å ha bunad, Sandra?
– Det er veldig fint, og det blir på et minne fra konfirmasjonsdagen. Mange i familien har svart sunnmørsbunad og det er det jeg selv også liker best sier Sandra.