Hopp til innhold

Søre Sunnmøre samlet til ett rike

Nysgjerrige barn og spreke pensjonister. Alle var samlet da man søndag fikk muligheten for å være med på åpningen av verdens dypeste vegtunnel.

Open dag i Eiksundtunnelen

Mellom fire og seks tusen personer besøkte Eiksundtunnelen da den var åpen for folk søndag.

Foto: Pernille Dvergedal

Etter en gåtur på fire kilometer nådde man bunnen av tunnelen hvor det ventet underholdning, stands fra forskjellige samarbeidspartnere, gratis sveler, pølser og ”Eiksundbrus” for skuelystne og sultne gjester.

- Verdensrekord

Da klokken nærmet seg tre var det dypeste punktet i Eiksundtunnelen stappfullt av nysgjerrige besøkende fra alle kommuner og tettsteder som vil ha nytte av sambandet. Det var en stolt prosjektleder fra Statens Vegvesen som åpnet hovedarrangementet.

- Det er en verdensrekord at så mange er samlet 287 meter under havet, sa Oddbjørn Pladsen i Statens Vegvesen.

Tunnelen, som har kostet 970 millioner kroner og som har tatt fem år å bygge, vil knytte øykommunene Hareid, Herøy, Sande og Ulstein nærmere fastlandskommunene Ørsta og Volda.

Enklere ferdsel for innbyggerne

Det er ingen tvil om at Eiksundtunnelen vil gjøre ferdselen mellom kommunene lettere og mer effektiv for beboerne i kommunene på søre Sunnmøre. Samtlige som vi snakket med, la spesielt vekt på at det ville være en stor lettelse å slippe å forholde seg til fergetider.

Ingeborg Helstad

- Det blir deilig å slippe å tenke på fergetider, sier Ingeborg Helstad fra Ulsteinvik.

Foto: Pernille Dvergedal

- Det blir deilig å slippe å tenke på fergetider når man for eksempel må komme seg på sykehus eller lignende, sier Ingeborg Helstad fra Ulsteinvik.

- På nyttårsaften i år måtte jeg overnatte på sykehuset sammen med mannen min som var innlagt fordi jeg ikke rakk ferga hjem. Sånt trenger man jo ikke å tenke på lengre, legger hun til.

Diplom og pølser

Det vanket også diplom på de som møtte opp i tunnelen i dag, og ekstra stas var det for de minste. Marie (10), Oline (7), og Thea (7) hadde alle fått diplom og syntes ikke det var noe særlig skummelt å være så dypt under vannet.

- Det er moro å være her nede, og snart får vi pølser, sa Marie.

Variert underholdning

Det ble fremført sang av et kor bestående av barn fra Mork Barnehage, Mork Skole og Lid skole. De stilte med egenkomponert tunnelsang som slo godt an hos publikum. To mannskor fra Sande og Hareid opptrådte med sang, mens Ørsta stilte med revyinnslag.

Statens Vegvesen anslår at det var mellom fire og seks tusen besøkende i tunnelen i dag. Lørdag 23. februar vil Samferdselsminister Liv Signe Navarsete være til stede for den offisielle åpningen av tunnelen, og fra da vil det være mulig og kjøre gjennom tunnelen.

Kø til Eiksundtunnelen

Det var mange som ville besøke Eiksundtunnelen då den var open for folk for fyrste gong søndag.

Foto: Harald Sørheim